A- A+
Πρόταση του ΔΝΤ για εισφορά 10% επί των καταθέσεων για τη μείωση του χρέους
Πρόταση επιβολής εφάπαξ εισφοράς 10% επί των καταθέσεων στις τράπεζες 15 χωρών - μελών της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, με στόχο τη μείωση του χρέους περιλαμβάνει έκθεση του ΔΝΤ.

Τη σχετική αποκάλυψη κάνει η βελγική εφημερίδα L' ECHO, σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Το ΔΝΤ προτείνει επιβολή "φόρου κρίσεως", 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης στην Ευρώπη».

Εάν εφαρμοζόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, θα συγκεντρώνονταν περί τα 16 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι τα υπόλοιπα των καταθέσεων κινούνται πέριξ των 162 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η σχετική πρόταση βρίσκεται στην εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ σε ένα παράρτημα με τίτλο: «Μια έκτακτη εισφορά στον ιδιωτικό πλούτο;».

Το παρελθόν

Σε αυτό αναφέρεται πως τέτοιου είδους εφάπαξ εισφορές έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στην Ευρώπη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και στις Γερμανία και Ιαπωνία μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ωστόσο, το ΔΝΤ σημειώνει ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν οδήγησαν σε μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς η καθυστέρηση στην εφαρμογή τους οδήγησε σε εκτεταμένη φυγή κεφαλαίων και υψηλό πληθωρισμό.

Το Ταμείο, εστιάζοντας στην Ευρωζώνη και την αναγκαιότητα επιστροφής του ύψους του δημοσίου χρέους στα προ-κρίσης επίπεδα (τέλος του 2007), αναγνωρίζει επίσης ότι θα απαιτούνταν ένας υψηλός συντελεστής 10% για όλα τα νοικοκυριά με καθαρή θετική αποταμίευση σε 15 χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που προφανώς αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, που «πρέπει όμως να εξεταστεί σε αντιπαραβολή με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους, όπως είναι το χρεοστάσιο ή η πρόκληση πληθωρισμού που είναι και αυτή ένα είδος φορολόγησης του πλούτου».