A- A+
Προσωρινοί έλεγχοι και για τα εμβάσματα φυσικών προσώπων στο εξωτερικό - Έρχεται τροπολογία
Τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων και σε φυσικά πρόσωπα για τον καταλογισμό φόρων, κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο τα εμβάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς μέχρι στιγμής η νομοθεσία επιτρέπει τη διενέργεια μόνο τακτικών ελέγχων σε ιδιώτες, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα μπουν οι φορολογούμενοι με υψηλά εμβάσματα προς το εξωτερικό, οι οποίοι δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν βάση των δηλώσεων εισοδήματός τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν 20.000 «ύποτες» υποθέσεις, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί μόλις 500. Με τη διαδικασία του προσωρινού ελέγχου θα επιταχυνθεί ο καταλογισμός των φόρων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.

Τι είναι ο προσωρινός έλεγχος

Σε γενικές γραμμές ο προσωρινός φορολογικός έλεγχος διενεργείται προκειμένου να διαπιστωθεί η εκπλήρωση ορισμένων φορολογικών υποχρεώσεων και να προσδιοριστούν και καταλογισθούν οι τυχόν διαφορές φόρων που δεν καταβλήθηκαν με σχετική δήλωση από τους υπόχρεους.

Πρόκειται για μορφή ελέγχου που εμπεριέχει όλα τα στοιχεία του προληπτικού ελέγχου. Με τον έλεγχο αυτό παρέχεται η δυνατότητα να εκδοθεί προσωρινό φύλλο ελέγχου, χωρίς ν΄ αναμένεται να διενεργηθεί τακτικός έλεγχος, για να καταλογιστούν οι φόροι κ.λ.π. που οφείλει ο φορολογούμενος.

Σκοπός του προσωρινού ελέγχου είναι η άμεση είσπραξη από το δημόσιο φόρων που δεν έχουν αποδοθεί, μεταξύ των οποίων και του οφειλόμενου ΦΠΑ και των λοιπών φόρων, τελών ή εισφορών που δεν έχουν παρακρατηθεί ή έχουν παρακρατηθεί ή επιρριφθεί από το φορολούμενο, χωρίς να έχουν αποδοθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.