A- A+
Εμπορικά καταστήματα: «Βουτιά» των ενοικίων έως και 70% λόγω κρίσης - Οι νέες τάσεις
Πτώση που ξεπερνά το 40%, έχουν σημειώσει από το 2008 έως σήμερα, τα ενοίκια των καταστημάτων του πρώτου εμπορικού δρόμου της Αθήνας, της οδού Ερμού, λόγω της άνευ προηγουμένου κρίσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία συνεργάζεται με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων Jones Lang LaSalle. το ποσοστό της πτώσης για τα υπόλοιπα καταστήματα φτάνει ακόμη και το 70%.

Ειδικότερα, το 2008 τα υψηλότερα ενοίκια στην Ερμού έφταναν τα 220 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σήμερα πλέον οι νέες μισθώσεις κυμαίνονται στα 130 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στην επόμενη κατηγορία καταστημάτων, οι τιμές έχουν μειωθεί από τα 130 ευρώ ανά τ.μ. στα 40 ευρώ ανά τ.μ..

Νέες τάσεις

Σύμφωνα με την Αθηναϊκή Οικονομική, στις νέες τάσεις στο χώρο του λιανεμπορίου, όπως διαμορφώνονται λόγω των συνεπειών της κρίσης, συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πλέον έχει εξαφανισθεί ο «αέρας», ενώ αυξάνονται οι περιπτώσεις μεγάλων αλυσίδων που καταβάλλουν αντί για ενοίκιο, ποσοστό επί του τζίρου, που κυμαίνεται από 5% - 7%, όταν μισθώνουν καταστήματα εκτός εμπορικών κέντρων.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η απασχόληση στον κλάδο του λιανεμπορίου έχει μειωθεί από το 16% του συνόλου εργατικού δυναμικού προ κρίσης σε 12% σήμερα, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό γενικότερα για την οικονομία.

Την περίοδο της κρίσης παρατηρείται επίσης το φαινόμενο της μεγάλης αύξησης του αριθμού των φούρνων και των χώρων εστίασης σε όλους τους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, η διατήρηση πολύ μικρότερων αποθεμάτων από πλευράς των εταιρειών, όπως συμβαίνει στις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, αλλά και ειδικά για το κέντρο της Αθήνας η σταδιακή μετατόπιση του λιανεμπορίου, από το Κολωνάκι, στο Σύνταγμα και το Μοναστηράκι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποσοστό που ξεπερνά το 15% των καταστημάτων στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι, είναι κενό, ενώ στο 42% διαμορφώνεται το ποσοστό των κενών καταστημάτων στην οδό Σταδίου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την εταιρεία, ακόμα και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα η πορεία είναι επίσης καθοδική, αλλά διευκρινίζεται ότι αυτό συμβαίνει με σαφώς χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους.