A- A+
Επιστροφή έως 30% επί της αξίας των αγορών από το 2014 για όσους μαζεύουν αποδείξεις
Την πλήρη ανατροπή του καθεστώτος των αποδείξεων έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, υπό την πίεση και της τρόικας για πάταξη της φοροδιαφυγής. Το μπόνους που θα δίνεται στους φορολογούμενους από τις αποδείξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ενισχύσει σημαντικά τα κίνητρα που παρέχει στους φορολογούμενους για τη συλλογή αποδείξεων.

Σε αντίθεση ωστόσο με το τρέχουν καθεστώς, όπου τα παραταστικά όλων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών γίνονται αποδεκτά για την εξασφάλιση της προβλεπόμενης έκπτωσης, από το 2014 το μέτρο γίνεται πιο στοχευμένο.

Ποιες αποδείξεις θα μετρούν

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα υποδείξει τις αποδείξεις που θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινήτρων, οι οποίες θα αφορούν επαγγέλματα και κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή.

Σε κάθε περίπτωση, η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών, αλλά και η εστίαση θα περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα, ενώ δε θα είναι απαραίτητη η συλλογή αποδείξεων από επιχειρήσεις που δεν υπάρχει πρόβλημα φοροδιαφυγής, όπως πχ οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή τα εμπορικά κέντρα.

Οι καταναλωτές λοιπόν θα γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιες αποδείξεις θα πρέπει να συλλέγουν.

Έκπληξη για το τέλος

Ωστόσο, δε θα ξέρουν από την αρχή ποιες από αυτές θα τους δώσουν το μπόνους. Αυτό θα γίνεται γνωστό στο τέλος κάθε χρόνου, όταν θα ανακοινώνονται ποιες από τις κατηγορίες επαγγελμάτων ή επιχειρήσεων συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης.

Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές δε θα μπορούν να επιλέγουν από που θα παίρνουν αποδείξεις, αλλά θα πρέπει να τις συγκεντρώνουν από παντού, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να λάβουν την επιστροφή.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν αποφασίσει το μπόνους να είναι μεγάλο και σε κάθε περίπτωση υψηλότερο από τον συντελεστή ΦΠΑ.

Επιστροφή έως 30%

Έτσι, στις υπηρεσίες με ΦΠΑ 23% η επιστροφή θα φτάνει στο 30% επί της αξίας των αποδείξεων, ενώ όπου ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 13% το μπόνους θα διαμορφώνεται στο 20%.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το κίνητρο μη έκδοσης απόδειξης για την επίτευξη καλύτερης τιμής, μιας και το όφελος από την επιστροφή είναι υψηλότερο από την έκπτωση που μπορεί να παρασχεθεί και η οποία στην πλεινότητα των περιπτώσεων δεν ξεπερνά το ύψος του ΦΠΑ.

Κάποιος λοιπόν που έχει συλλέξει αποδείξεις 5.000 ευρώ από τις επχειρήσεις ή τους επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείο Οικονομικών, θα μαθαίνει κάθε Δεκέμβριο ποιες από αυτές θα μετρούν.

Αν από το συνόλο των αποδείξεων, παραστατικά αξίας 2.000 ευρώ είναι τα «τυχερά» εκείνης της χρονιάς, τότε ο πολίτης θα λαμβάνει επιστροφή φόρου έως 600 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία ΦΠΑ στην οποία ανήκουν.