A- A+
Standard & Poor’s: Συρρίκνωση του ΑΕΠ και το 2014 στην Ελλάδα - Σταθερό το outlook
Την αξιολόγηση Β-/Β για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές. Όλη η ανάλυση.

Στην έκθεσή του, ο οίκος τονίζει πως «το outlook για την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση είναι σταθερό, και ισορροπεί την άποψή μας για τη δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, σε σχέση με τις οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις που συναντά στην προσπάθειά της να το κάνει».

Οι οικομομολόγοι του οίκου θεωρούν «ότι τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης παραμένουν αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και ως εκ τούτου επιβεβαιώνουμε την αξιολόγησή μας Β-/Β για τη χώρα».

Ανάπτυξη από το ...15

Ο οίκος αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2013 και κατά 1% το 2014, διότι τα διαθέσιμα εισοδήματα μειώνονται ως αποτέλεσμα της απώλειας θέσεων εργασίας, της μείωσης των μισθών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το ΑΕΠ αναμένεται να εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης 1%, το 2015, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της S&P, η κατανάλωση έχει υποχωρήσει λόγω της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της αύξησης των φόρων και της σοβαρής δημοσιονομικής συρρίκνωσης, εν τω μέσω της επιδείνωσης των πιστωτικών συνθηκών.

«Θεωρούμε ότι η επενδυτική ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική καθώς οι τοπικές τράπεζες περιορίζουν το δανεισμό και οι επιχειρήσεις είναι σε διαδικασία απομόχλευσης, σε συνδυασμό με το σημαντικό πιστωτικό ρίσκο στην οικονομία» τονίζουν σχετικά.

Τι δείχνει το Β-

Ο οίκος Standard & Poor’s εξηγεί ότι η αξιολόγηση Β- για την Ελλάδα, αντανακλά την εικόνα της για τις αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης, το υψηλό παρόλα αυτά φορτίο χρέους.

Την ίδια στιγμή, η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζεται από το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ (αν και ακόμη υποχωρεί), τις σημαντικές δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και τις μεγάλες γραμμές ρευστότητας (υπό όρους) από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Στα θετικά, η S&P θεωρεί πως η οικονομία επανεξισορροπείται. «Αναμένουμε ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα υποχωρήσει σε περίπου 1% του ΑΕΠ φέτος, από το σχεδόν 15% το 2008, λόγω μιας σημαντικής συρρίκνωσης των εισαγωγών και των χαμηλότερων τόκων μετά από τα δύο στάδια αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012».

Από την άλλη, μεσοπρόθεσμα «θεωρούμε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα ενισχυθεί σταδιακά ως αποτέλεσμα του εν εξελίξει επαναπροσανατολισμού της οικονομίας προς την εξωτερική ζήτηση. Θεωρούμε ότι αυτό θα συμβεί καθώς η τρέχουσα χαμηλή επίδοση των εξαγωγών ενισχύεται από την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πολιτική σταθερότητα».

Επισημαίνει ακόμη ότι οι έντονες οικονομικές πιέσεις και η εφαρμογή της νέας εργατικής νομοθεσίας, σπάνε τις προηγούμενες μισθολογικές ακαμψίες.

«Τονίζουμε ότι από το 2010, το συνολικό εργασιακό κόστος της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί σημαντικά: σύμφωνα με την Κομισιόν, ο δείκτης ανταγωνιστικότητας στο β΄ τρίμηνο του 2013 με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ήταν σχεδόν 3% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2000, το οποίο αποκαθιστά και με το παραπάνω τη χαμένη ανταγωνιστικότητα των τιμών πριν από την κρίση».

Αναμένει ακόμη ότι οι συνεχιζόμενες πτωτικές πιέσεις στους ονομαστικούς μισθούς, να συνοδευτούν από μια περαιτέρω αύξηση της ανεργίας περίπου στο 28,5% μέχρι το τέλος του 2014, εν μέρει εξαρτώμενη από το πότε θα έλθουν οι απολύσεις στο δημόσιο τομέα.