A- A+
Η ανάκαμψη μειώνει τον πολιτικό κίνδυνο - Έρχονται αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης
Η επερχόμενη ανάκαμψη αναμένεται, κατά την Alpha Bank, να περιορίσει σημαντικά και τον «πολιτικό κίνδυνο» που ξένοι και εγχώριοι επενδυτές θεωρούν ότι απειλεί ακόμη την Ελλάδα.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, το σπουδαιότερο είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη αυτονομηθεί.

«Η καταστροφή δεν επήλθε» τονίζουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως τα εμπόδια που υπήρχαν για την ανταγωνιστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

«Δεν χρειαζόμαστε πια το συνεχές φούσκωμα της εγχώριας ζήτησης με μη βιώσιμο δανεισμό από το εξωτερικό. Δεν χρειαζόμαστε εισοδήματα που δεν τα κερδίσαμε με διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι άξονες της ανάκαμψης

Σύμφωνα με την Alpha Bank, ο τουρισμός, οι εξαγωγές αγαθών, η υποκατάσταση εισαγωγών, η διαφαινόμενη αναζωπύρωση των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων δείχνουν το δρόμο.

«Τα εκατομμύρια νοικοκυριά και οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που υπέφεραν τα πάνδεινα στα προηγούμενα 4 χρόνια, έχουν τώρα αρχίσει να ελπίζουν και το σπουδαιότερο να δραστηριοποιούνται» αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Και προσθέτουν πως δημιουργούνται ευκαιρίες ώστε οι 400 χιλ. νέοι άνθρωποι που σήμερα είναι άνεργοι να μπουν δυναμικά στην παραγωγή, στις υπηρεσίες, στην βιομηχανία και στη διεθνώς ασυναγώνιστη (όσον αφορά την ποιότητα των προϊόντων) ελληνική γεωργία.

Έρχονται καλά νέα

Η Alpha Bank υπογραμμίζει στην ίδια ανάλυση πως τα καλά νέα συνεχίζονται και στο 3ο 3μηνο 2013 όπου διαμορφώνονται πλέον συνθήκες αποκλιμάκωσης της ύφεσης σε στέρεες βάσεις.

Οι εξελίξεις αυτές εκτιμά πως «σηματοδοτούν τον περαιτέρω περιορισμό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και στο 4ο 3μηνο όπου η μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα συγκρίνεται με το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδό του 2012 και όπου αναμένουμε και την από καιρού προβαλλόμενη αναζωπύρωση και των κρατικών επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και μάλιστα κατά ποσοστό 95%».

Ενισχύονται έτσι ουσιαστικά οι προοπτικές για έγκαιρη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που θα συμβάλουν στη σταδιακή αναζωογόνηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται έως τώρα υπό συνεχή πίεση (λόγω του καταποντισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα της εγχώριας ζήτησης) και στην μείωση των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας που ταλανίζουν ένα μεγάλο μέρος των εγχώριων νοικοκυριών.

Αναβαθμίσεις από τους οίκους

Κατά την Alpha Bank, αυτές οι ευνοϊκές εξελίξεις γίνονται τώρα κατανοητές και από πολλούς σημαντικούς αναλυτές διεθνώς, όπως η Capital Economics, η Goldman Sachs, η JP Morgan, κ.ά., που εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι τελικά μικρότερη από ότι είχε εκτιμηθεί το 2013 και ότι οι προοπτικές για ανάκαμψη από το 2014 έχουν τώρα αυξηθεί σημαντικά.

Η τράπεζα χαρακτηρίζει πιθανό ότι αυτές οι πέραν του αναμενομένου ευνοϊκές εξελίξεις δεν θα διαφύγουν τώρα της προσοχής και αυτών των ίδιων των εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Αυτό σημειώνει ότι θα οδηγήσει σε «εκ βάθρων αναθεώρηση των εκτιμήσεων αυτών των εταιρειών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και σε εύλογες αποφάσεις αναβάθμισης της Ελλάδος και των εγχώριων επιχειρήσεων και τραπεζών, από τα τρίσβαθα της πιστοληπτικής υποβάθμισης που κατατάσσονται σήμερα (ιδιαίτερα από τη Moody’s)».