A- A+
Ανατροπές στον ενιαίο φόρο ακινήτων – Την πληρώνουν τα οικόπεδα σε ακριβές περιοχές
Νέες αλλαγές στο σχέδιο για το ενιαίο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από το 2014 επήλθαν τις τελευταίες ημέρες, με στόχο να γίνει δικαιότερος. Αύξηση του φόρου σε ακριβά οικόπεδα.

Για τον υπολογισμό του νέου φόρου στα ακίνητα που θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία της δήλωσης Ε9, η προθεσμία κατάθεσης της οποίας λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει το έκτακτο τέλος που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) που επιβάλλεται σε ιδιοκτήτες με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Τι αλλάζει

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο καθεστώτων είναι η εξής:

1) Ο φόρος μέσω της ΔΕΗ αφορούσε μόνο τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Με το νέο φόρο θα επιβαρυνθούν όλα τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτεμαχίων.

2) Ο ΦΑΠ υπολογιζόταν προοδευτικά επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμενου, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του φόρου για φορολογουμένους με μεγάλης αντικειμενικής αξίας ακίνητα.

Αντίθετα, με το νέο φόρο θα υπολογίζεται τέλος για κάθε ακίνητο ξεχωριστά, περιορίζοντας την επιβάρυνση για μεγάλες περιουσίες.

3) Με την εφαρμογή του ΦΑΠ υπήρχε το αφορολόγητο των 200.000 ευρώ. Πλέον δεν υπάρχει αφορολόγητο.

Ο φόρος στα σπίτια

Στα κτίσματα, στα οποία περιλαμβάνονται οι κατοικίες, με βάση το επικρατέστερο σενάριο, ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή ανά τετραγωνικό, ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Ειδικότερα, οι κλίμακες διαμορφώνονται ως εξής:

Το ποσό που προκύπτει από την παραπάνω κλίμακα προσαυξάνεται ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου αλλά και τον όροφο στον οποίο βρίσκεται. Πιο συγκεκριμένα:

Εφαρμόζεται επίσης και συντελεστής ορόφου στο ποσό που προκύπτει μετά τους παραπάνω υπολογισμούς.

Ειδικότερα:


Ο φόρος προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των παραπάνω συντελεστών. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 100 τετραγωνικών, 4ου ορόφου στο Χολαργό, ηλικίας 8 ετών υπολογίζεται ως εξής: τιμή ζώνης 1.600 ευρώ δηλαδή συντελεστής 4,2 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Προκύπτει δηλαδή ποσό 420 ευρώ. Αυτό πολλαπλασιάζεται διαδοχικά με το συντελεστή παλαιότητας (1,20) και το συντελεστή ορόφου (1,04). Το τελικό ποσό του φόρου είναι 524,16 ευρώ.


Ο φόρος έχει υπολογιστεί με την υψηλότερη τιμή ζώνης της περιοχής. Να σημειωθεί ότι ο φόρος επιβάλλεται και σε μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα ενώ στα ημιτελή προβλέπεται απαλλαγή για πέντε έτη ενώ στη συνέχεια υπάρχει έκπτωση 50%.

Οικόπεδα - αγροτεμάχια

Οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, αφορούν στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια.

Με στόχο να καταστήσουν το φόρο πιο δίκαιο, «πείραξαν» τον τρόπο υπολογισμού του φόρου, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση στα φθηνά οικόπεδα και στα αγροτεμάχια.

Αυτό ωστόσο, επιβάρυνε τα οικόπεδα που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης, για τα οποία ο φόρος αυξάνεται.

Μεγαλύτερη επιβάρυνση

Ειδικότερα, τα κλίμακια με τους συντελεστές για τον υπολογισμό του φόρου μειώθηκαν από 25 σε 20, με ταυτόχρονη μείωση του πρώτου κλιμακίου στα 0,02 ευρώ ανά τ.μ. από 0,4 τ.μ. προηγουμένως.

Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν οι συντελεστές στις ακριβές περιοχές, δηλαδή σε οικόπεδα με τιμή ζώνης από 3.000 ή 3.5000 ευρώ ανά τ.μ.

Στα αγροτεμάχια αλλάζουν οι συντελεστές για τις προσόψεις που βρίσκονται σε επαρχιακό ή σε αγροτικό δρόμο, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση.