A- A+
Διορθώσεις του Ε9 χωρίς πρόστιμο έως το Φεβρουάριο του 2014 - Άτυπη παράταση
Με μία άτυπη 4μηνη παράταση για τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων στο Ε9 ισοδυναμεί η περίοδος χάριτος που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών για τη διόρθωση των σχετικών στοιχείων.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2012 και τροποποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να προβαίνουν σε διορθώσεις της περιουσιακής τους κατάστασης χωρίς την επιβολή προστίμων έως και το τέλος Ιανουαρίου.

Τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο Ε9 θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΦΑΠ 2013, τα εκκαθαριστικά του οποίου αναμένεται να αποσταλούν φέτος, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο.

Η διόρθωση του ΦΑΠ

Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση για τα έτη 2011, 2012 και 2013, οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του τέταρτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της δήλωσης-εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π., θεωρούνται ότι πραγματοποιήθηκαν λόγω υπαιτιότητας της υπηρεσίας και εκκαθαρίζονται ως τέτοιες, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων ή προστίμων.

Έτσι, ο φορολογούμενος θα μπορεί χωρίς πρόστιμα:

- Να προσθέσει ή να διαγράψει ακίνητο ή εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο ή δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης.

- Να τροποποιήσει στοιχεία ακινήτου.

Σε κάθε περίπτωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων για τροποποίηση της περιουσιακής κατάστασης, απαιτούνται η αναγραφή, στο πεδίο σημειώσεων του φορολογουμένου, του λόγου μεταβολής της και των στοιχείων του αντίστοιχου εγγράφου, εφόσον υπάρχει, καθώς και η προσκόμιση των οικείων παραστατικών.

Το ηλεκτρονικό «παράθυρο»

Όλα τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ -χρεωστικά και μηδενικά- θα αναρτηθούν στη διαδικτυακή εφαρμογή του «περιουσιολογίου», μέσω της οποίας υποβάλλεται αυτήν τη στιγμή το Ε9.

Έτσι, από τις αρχές Νοεμβρίου 2013 και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014, όσοι φορολογούμενοι είχαν το 2012 μεταβολές σε ακίνητα που είχαν δηλώσει στον πίνακα 1 του Ε9 των ετών 2005-2012, δηλαδή σε κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα, εφόσον δεν θα έχουν προλάβει να δηλώσουν τις αλλαγές αυτές μέχρι τις 27/9/2013, θα έχουν και πάλι τη δυνατότητα να εισέλθουν στην εφαρμογή του «περιουσιολογίου» και να δηλώσουν τις συγκεκριμένες μεταβολές χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμοι και συνεπώς χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Θα έχουν δηλαδή χρονικό περιθώριο τεσσάρων μηνών να προσθέσουν ή να διαγράψουν ακίνητα του πίνακα 1 ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα του πίνακα 1 ή να τροποποιήσουν επιμέρους στοιχεία ακινήτων του πίνακα 1.

Τη δυνατότητα υποβολής του Ε9 του 2013 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2014 χωρίς πρόστιμα θα μπορούν να την αξιοποιήσουν, γενικότερα, και όσοι φορολογούμενοι θεωρούν ότι υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης, όπως αυτά απεικονίζονται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, αλλά δεν θα έχουν προλάβει να υποβάλουν διορθωτικό ή συμπληρωματικό Ε9 μέχρι τις 27/9/2013 για τα ακίνητα του πίνακα 1 (κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα) ή μέχρι τις 14/10/2013 για τα ακίνητα του πίνακα 2 (αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκοτόπου κ.λπ. εκτάσεις γης εκτός σχεδίου).

Διαβάστε επίσης

* Αλαλούμ με το Ε9 - «Φόρτωσαν» ακίνητα σε άλλους ιδιοκτήτες λόγω τεχνικού προβλήματος