A- A+
Εκτός ευρώ έβλεπε την Ελλάδα η Μέρκελ μέχρι το Φθινόπωρο του 2012 - Γιατί άλλαξε γνώμη
Την πεποίηθηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από το ευρώ «με ασφάλεια» για το σύστημα είχε η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελ Μέρκελ, σύμφωνα με νέο βιβλίο πρώην μέλους της Ευρωπαϊκής Κεντικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ο λόγος γίνεται για το βιβλίου του Lorenzo Bini Smaghi, πρώην μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ με τίτλο Morire di Austerita (Πεθαίνοντας από λιτότητα).

Σύμφωνα με αυτό, η Γερμανίδα Καγκελάριος συνέχισε να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδιωχθεί από το ευρώ με ασφάλεια, μέχρι το φθινόπωρο του περασμένου έτους.

Συγκεκριμένα, το βιβλίο υποστηρίζει ότι η κυρία Μέρκελ άλλαξε γνώμη ότι πήρε στα χέρια της μελέτη που εκπόνησαν ειδικοί, σύμφωνα με την οποία τα αποτελέσματα από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστα, με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο το σύστημα.

Όπως σχολιάζει η Telegraph χαρακτηριστικά, «έκτοτε έκανε απότομη στροφή, σπεύδοντας στην Αθήνα για να επαινέσει τη νέα κυβέρνηση για τις ηρωικές της προσπάθειες».

Ο Lorenzo Bini Smaghi επισημαίνει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του, «η Merkel το κατάλαβε αυτό μόλις το Φθινόπωρο του 2012».