A- A+
Alpha Bank: Έρχονται αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης - Έξοδος στις αγορές
Προάγγελο της αναβάθμισης της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης αποτελούν οι αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Alpha Bank.

Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, τα σημερινά ratings παραμένουν σε εμφανή αναντιστοιχία με την συντελούμενη βελτίωση στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα και πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ταχεία αποκλιμάκωση της ύφεσης με σαφείς προοπτικές ανάπτυξης).

Και επισημαίνουν ότι οι ευνοϊκές εξελίξεις στο ΑΕΠ, την απασχόληση και στα δημόσια οικονομικά συμβάλλουν στην επίσης αναγκαία εκλογίκευση των προβλέψεων των αναλυτών όσον αφορά την πορεία της ύφεσης και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα στα κρίσιμα έτη 2013 και 2014.

«Γενικά, επιβεβαιώνουν με μεγάλη ασφάλεια τις προβλέψεις εκείνες που έκαναν λόγο για σημαντικό περιορισμό της ύφεσης το 2013 και για ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014» τονίζει η Alpha Bank.

Καταθληπτικές προβλέψεις

Κατά την τράπεζα, ήδη η Κυβέρνηση φαίνεται τώρα να εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ το 2013 θα περιοριστεί κάτω του -4,0% (από -4,5% προηγουμένως) και να είναι διατεθειμένη να συζητήσει σε αυτή τη βάση με την Τρόικα τον Οκτώβριο τις προβλέψεις που θα συμπεριληφθούν στο προσαρμοσμένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, καθώς και στα σενάρια της Τρόικα για τον προσδιορισμό της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, εδραιώνονται πλέον συνθήκες ταχείας αποκλιμάκωσης της ύφεσης καθώς ενδυναμώνονται οι προσδοκίες ότι οι επώδυνες προσαρμογές των εισοδημάτων και της απασχόλησης πλησιάζουν στο τέλος τους.

Σημειώνει ωστόσο ότι παρά την ανάκαμψη της οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει, η περίοδος που θα απαιτηθεί για ικανοποιητική απορρόφηση του πολύ μεγάλου αριθμού των ανέργων που προέκυψε τα τελευταία χρόνια, θα είναι αρκετά μεγάλη.

Αν και η εγχώρια ζήτηση παραμένει περιορισμένη, η χρηματοδότηση της οικονομίας ανεπαρκής και η φορολογία υπέρ το δέον αποτρεπτική της οικονομικής δραστηριότητας, η οικονομία φαίνεται να ξαναβρίσκει την ισορροπία της, αν και σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δείχνουν αξιοσημείωτο βαθμό προσαρμοστικότητας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από την πλευρά της προσφοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη ανάκαμψη της οικονομίας θα είναι αρχικά ασθενής και η απορρόφηση της ανεργίας θα γίνεται με αργούς ρυθμούς. Είναι στα χέρια μας να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς.