A- A+
Οδηγός επιβίωσης για λογαριασμούς μισθοδοσίας
Οι μειώσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις δε σταμάτησαν στους λογαριασμούς προθεσμίας. Η «μπάλα» των μειώσεων πήρε και τα προϊόντα μισθοδοσίας / σύνταξης, τα επιτόκια των οποίων επίσης μειώθηκαν.

Ο λόγος γίνεται για καταθετικά προγράμματα μέσω των οποίων εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, καθώς και συνταξιούχοι, εισπράττουν τις μηνιαίες αποδοχές τους.

Η υποχώρηση των επιτοκίων στις καταθέσεις δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε αυτήν την κατηγορία προϊόντων, στην οποία οι αποδόσεις λόγω του έντονου ανταγωνισμού ξεπερνούσαν ακόμη και το 5,2%.

Η Εθνική Τράπεζα πρώτη μέσα στο καλοκαίρι μείωσε τα επιτόκια της κατηγορίας, ακολούθησε η Alpha Bank στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί για τα μέσα του μήνα ανάλογες κινήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς και την Attica Bank.

Τα νέα επιτόκια

Ακόμη πάντως και μετά από αυτές τις προσαρμογές οι αποδόσεις στους λογαριασμούς μισθοδοσίας παραμένουν ελκυστικές, καθώς θα φτάνουν έως και το 4%.

Βέβαια, τα προνομιακά επιτόκια προσφέρονται για συγκεκριμένο ύψος καταθέσεων, που σε αντίθεση με τις άλλες μορφές προγραμμάτων είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων χαμηλό.

Για το λόγο αυτό οι καταθέτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με το είδος του επιτοκίου που εφαρμόζεται κάθε φορά, ώστε να μην βρεθούν προ εκπλήξεως.

Η επιλογή

Ειδικότερα, το επιτόκιο μπορεί να είναι κλιμακούμενο ή κλιμακωτό. Αν είναι κλιμακούμενο το επιτόκιο εφαρμόζεται σε ολόκληρο το μέσο υπόλοιπο του λογαριασμού.

Αντίθετα αν είναι κλιμακωτό, ισχύει διαφορετική απόδοση για κάθε μία από τις κλίμακες ποσού που έχει καθορίσει η τράπεζα.

Έστω η ακόλουθη υποθετική κλίμακα:

  • Από 0 έως 1.000 ευρώ 4%
  • Από 1.000 ευρώ και άνω 1%

Κάποιος που διατηρεί 2.000 ευρώ στο λογαριασμό του θα κερδίσει τα εξής:

  • Με το κλιμακούμενο επιτόκιο θα λάβει ετήσιο τόκο 20 ευρώ, αφού το επιτόκιο 1% θα εφαρμοστεί σε όλο το ποσό του.

Άρα τον συμφέρει να μειώσει το υπόλοιπο στα 1.000 ευρώ προκειμένου να λάβει 4% και να μεταφέρει τα λοιπά 1.000 ευρώ σε άλλο λογαριασμό.

Σε αυτήν την περίπτωση θα λάβει από το λογαριασμό μισθοδοσίας τόκους 40 ευρώ για το μισό ποσό της κατάθεσης συν ό,τι τόκους κερδίσει από τον άλλο λογαριασμό στο οποίο θα καταθέσει το δεύτερο χιλιάρικο.

  • Με το κλιμακωτό επιτόκιο θα εφαρμοστεί επιτόκιο 4% για τα πρώτα 1.000 ευρώ της κατάθεσής του και επιτόκιο 1% για τα επόμενα 1.000 ευρώ. Δηλαδή θα λάβει ετήσιο τόκο ύψους 50 ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση ο καταθέτης δε χάνει το προνομιακό επιτόκιο για τα πρώτα 1.000 ευρώ. Αν βρει καλύτερο επιτόκιο για το δεύτερο χιλιάρικο από το 1%, μπορεί να το μεταφέρει αλλού.

Συγκρίνετε όλους τους λογαριασμούς μισθοδοσίας*

* Υπενθυμίζεται ότι το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η μείωση των επιτοκίων από Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank.