A- A+
Alpha Bank: Τα σενάρια «κουρέματος» που κρατούν εκτός χώρας καταθέσεις 70 δισ. ευρώ
Τα σενάρια περί επικείμενου «κουρέματος» των καταθέσεων παράλληλα με τη νέα απομείωση του δημοσίου χρέους, εμποδίζουν κατά την Alpha Bank την επιστροφή των ελληνικών κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, παρά την ικανοποιητική πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι καταθέσεις μειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν στα 162,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013 από 162,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, σημειώνοντας νέα μικρή μείωση κατά -0,2% σε μηνιαία βάση.

Η μείωση κατά 288 εκατ. ευρώ εντός του Ιούλιου προήλθε από τη μείωση των καταθέσεων προθεσμίας κατά 795 εκατ. ευρώ, ενώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου κατά 483 εκατ. ευρώ.

Τα κεφάλαια του εξωτερικού

Σύμφωνα με την Alpha Bank, ένα σημαντικό ποσό καταθέσεων, ύψους άνω των 70,0 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να είναι τοποθετημένο εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, σε μεγάλο βαθμό σε καταθέσεις και άλλα χρηματοοικονομικά μέσα στο εξωτερικό.

«Η πορεία επανόδου αυτών των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα εξαρτηθεί ασφαλώς από την συνέχιση της πορείας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα, με ουσιαστική βελτίωση και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - η οποία ακόμη διατηρείται σε πολύ υποβαθμισμένα επίπεδα» υπογραμμίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.

Όπως εξηγούν, αυτή η βελτίωση θα προκύψει από την αναμενόμενη διακοπή τελικά των εντελώς αβάσιμων συζητήσεων – σεναρίων – φημών, κ.λπ., περί ενός υποτιθέμενου επικείμενου νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, με ταυτόχρονη διασύνδεση αυτής τις υποτιθέμενης εξέλιξης με τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο

Αποτελεί δε μεγάλο ατύχημα για τη χώρα το ότι παρόμοια σενάρια παρουσιάζονται ακόμη και ως προθέσεις πολιτικής από ένα μέρος του πολιτικού συστήματος, υπογραμμίζεται στην ίδια ανάλυση.

Και επισημαίνεται ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο και πιο ισχυρό εμπόδιο που υπάρχει σήμερα:

α) στην ταχύτερη επιστροφή των καταθέσεων και στην αποκατάσταση μιας θετικής πορείας αύξησης της πιστωτικής επέκτασης και

β) στην έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και στη συνέχιση της διαδικασίας της αξιοσημείωτης αύξησης της απασχόλησης που ήδη έχει αρχίσει από το 1ο 8μηνο 2013.