A- A+
Στο Μάιο του 2010 επέστρεψαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων - Τα στοιχεία της ΤτΕ
Η μεγάλη αποκλιμάκωση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία καταγράφει τις αποδόσεις στις νέες συμφωνίες που συνάπτονται.

Σύμφωνα με αυτά, τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως και 1 έτος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2010, διαμορφούμενο σε 3,48%.

Σε μηνιαία βάση η πτώση έφτασε τις 41 μονάδες βάσης. Το μέγεθος της υποχώρησης είναι το μεγαλύτερο που καταγράφεται στην ελληνική αγορά από το Μάρτιο του 2009.

Η μείωση των αποδόσεων στις νέες καταθέσεις, έχει επηρεάσει και το συνολικό κόστος άντλησης ρευστότητας από τους αποταμιευτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Ιούλιο το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη παρουσίασε πτώση κατά 16 μονάδες βάσης στο 4,05%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,66%.

Η κλίση των επιτοκίων

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, η υποχώρηση των επιτοκίων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, με στόχο τη διαμόρφωσή τους κατά μέσο όρο λίγο πάνω από το 2%, επίπεδο που θεωρείται φυσιολογικό δεδομένων των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος.

Οι προβλέψεις αυτές έχουν επηρεάσει καθοριστικά την καμπύλη των επιτοκίων, η οποία πλέον είναι αρνητική. Δηλαδή όσο αυξάνεται η προσυμφωνημένη διάρκεια της κατάθεσης, τόσο μειώνονται τα επιτόκια.

Έτσι, οι καλύτερες αποδόσεις προσφέρονται στις περισσότερες τράπεζες για διάστημα 3 – 6 μηνών και στη συνέχεια όσο αυξάνεται η διάρκεια τόσο υποχωρούν τα ετησιοποιημένα επιτόκια.

Το δίλημμα

Το ερώτημα είναι τι συμφέρει τους καταθέτες, οι οποίοι έχουν δύο επιλογές:

Α) Να «κλείσουν» τα χρήματά τους για μεγαλύτερο διάστημα, αλλά με μικρότερο επιτόκιο

Β) Να προτιμήσουν πιο βραχυπρόθεσμες καταθέσεις, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες και μόλις αυτές λήξουν να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους, υπό τον κίνδυνο όμως τα επιτόκια να έχουν υποχωρήσει σε σχέση με σήμερα

Η σωστή απόφαση προϋποθέτει να γνωρίζουμε από τώρα πώς θα κινηθούν τα επιτόκια στο μέλλον. Ως εκ τούτου, σίγουρη απάντηση στο ερώτημα δεν μπορεί να υπάρξει. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να αυξηθούν οι πιθανότητες μεγιστοποίησης της ανταμοιβής.

Τι συμφέρει

Σε κάθε περίπτωση η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την οποία προσφέρουν πολλά προγράμματα, μπορεί να προσφέρει λύσεις.

Με τον τρόπο αυτό, ο καταθέτης μπορεί χωρίς κόστος κατά τη διάρκεια ζωής ενός προϊόντος να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση ένα νέο επιτόκιο για τα χρήματά του και να «διορθώσει» μία προηγούμενη απόφασή του.

Για παράδειγμα, εάν κάποιος δέσμευσε τις καταθέσεις του για 1 χρόνο με χαμηλό επιτόκιο και οι αποδόσεις, λόγω πχ. νέας πολιτικής αναταραχής έχουν πάρει την ανιούσα, θα μπορεί να «σπάσει» την παλαιά προθεσμιακή και να «κλείσει» ξανά τα χρήματά του με τα νέα υψηλότερα επιτόκια.

Μειούμενα επιτόκια

Στην προκειμένη περίπτωση, ιδιαίτερα συμφέροντα είναι τα προγράμματα που εκτός από το δικαίωμα ανάληψης ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς ποινή, προσφέρουν επιτόκια που μειώνονται όσο περνούν οι μήνες της κατάθεσης.

Έτσι, ο καταθέτης απολαμβάνει υψηλό επιτόκιο τους πρώτους μήνες, και ανάλογα με την πορεία των αποδόσεων αποφασίζει στη συνέχεια αν θα παραμείνει στο ίδιο προϊόν ή θα αλλάξει.

Συμπέρασμα: Θα πρέπει να βρείτε μία κατάθεση, που παρέχει την ευχέρεια πρόωρης ανάληψης χωρίς κόστος, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάρκεια και όσο το δυνατόν υψηλότερο επιτόκιο.

Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλίσετε ένα ικανοποιητικό κέρδος και θα μείνετε ζωντανοί στο «παιχνίδι» των επιτοκίων για όλο το διάστημα ισχύος της προθεσμιακής.

Εάν βέβαια πιστεύετε ή προσδοκάτε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα, προτιμήστε τις προθεσμιακές καταθέσεις μικρότερης διάρκειας, όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.