A- A+
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει και το 2014 η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ
Το Σεπτέμβριο αναμένεται να αποφασιστεί ο τρόπος είσπραξης του τέλους ακινήτων που σήμερα επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς να αποκλείεται η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επιμείνουν στην είσπραξη και το 2014 του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τρόικα ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατακόρυφης πτώσης των φορολογικών εσόδων σε περίπτωση αλλαγής του τρόπου είσπραξης.

Στο πλαίσιο αυτό, αν δεν πειστεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση το ερχόμενο φθινόπωρο, ότι το νέο σύστημα θα διασφαλίζει τα προσδοκώμενα έσοδα, θα επιβάλλει τη συνέχιση είσπραξης του φόρου μέσω ΔΕΗ και το 2014.

Ο ενιαίος φόρος

Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο ενιαίο φόρο η Ελλάδα θα χωριστεί σε 30 ζώνες θα χωρίσει την Ελλάδα το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι αθροιστικά στην περιουσία του κάθε φορολογουμένου, ενώ θα συνοδεύει το ακίνητο όσα χρόνια υφίσταται, είτε αυτό μεταβιβαστεί είτε όχι.

Ο υπολογισμός του φόρου σε εντός σχεδίου ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα) θα γίνει βάσει ενός συντελεστή, από τους 33 που θα υπάρχουν συνολικά, ο οποίος θα προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακινήτου, όπως είναι για παράδειγμα:

  • Η τιμή ζώνης,
  • Η παλαιότητα,
  • Ο όροφος,
  • Ο συντελεστής εμπορικότητας,
  • Το είδος (μονοκατοικία, διαμέρισμα κτλ.)
  • Αν έχει πρόσοψη σε έναν ή περισσότερους δρόμους,
  • Άλλα χαρακτηριστικά προσδιορισμού της αξίας του

Χωρίς αφορολόγητο

Στο σχέδιο του νέου φόρου ακινήτων που πρόκειται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να δώσει στους εκπροσώπους των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο ούτε για τα εντός σχεδίου ακίνητα ούτε για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής ανά τετραγωνικό μέτρο ακινήτου θα είναι 1,8 ευρώ για το πρώτο κλιμάκιο και θα αυξάνεται κατά 0,85 ευρώ για κάθε επόμενο κλιμάκιο, για να φθάσει στα 29 ευρώ στο 33ο κλιμάκιο φορολογίας του ακινήτου.

Για παράδειγμα, έστω ένα ακίνητο κατατάσσεται στο 1ο κλιμάκιο και είναι 100 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης του φόρο 180 ευρώ τον χρόνο. Αν όμως το ίδιο ακίνητο βρίσκεται στην πιο ακριβή περιοχή της Ελλάδας, τότε ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει 2.900 ευρώ (100 τ.μ. Χ 29 ευρώ).

Ελάφρυνση έως 120.000 ευρώ

Οπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία ως 120.000 ευρώ θα δουν ελάφρυνση.

Αυτό αφορά το 70% των ιδιοκτητών. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 120.000 ευρώ θα έχουν επιβαρύνσεις.

Στο νέο «διευρυμένο» χαράτσι θα ενταχθούν και οι τακτοποιημένοι ημιυπαίθριοι χώροι και τα αυθαίρετα που θα κληθούν να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες τους στο Ε9.

Τα αγροτεμάχια

Φόρος με το στρέμμα θα επιβληθεί σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων σε ολόκληρη την επικράτεια με την υψηλότερη φορολογία να επιβάλλεται στα παραθαλάσσια.

Για τους κατ' επάγγελμα αγρότες θα ισχύσουν τρεις διαφορετικοί συντελεστές που θα αντιστοιχούν σε ένα ποσό φόρου σε ευρώ ανά στρέμμα χωρίς κανένα αφορολόγητο.

Ο κατώτατος φόρος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,5 ευρώ ανά στρέμμα και θα ισχύσει στα λεγόμενα «μειονεκτικά» αγροτεμάχια που βρίσκεται σε ορεινές περιοχές χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικό εισόδημα.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καλλιεργήσιμης έκτασης και το σημείο του χωραφιού, ο φόρος ανά στρέμμα θα διαμορφωθεί σε 3 ευρώ αν βρίσκεται σε ορεινή περιοχή (π.χ. αμπέλια) και 4,5 ευρώ για τα πεδινά (ελιές, βαμβάκι κτλ.).

Σε περίπτωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων που δεν ανήκουν σε κατ' επάγγελμα αγρότες, οι παραπάνω συντελεστές - φόροι θα διπλασιάζονται (3, 6 και 9 ευρώ ανά στρέμμα αντίστοιχα).

Ξεχωριστή φορολογία θα εφαρμοστεί στα οικόπεδα αλλά και στα κτίσματα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Μάλιστα εκεί οι συντελεστές φορολογίας θα είναι πολύ υψηλότεροι σε σύγκριση με αυτή των αγροτών και κυμαίνονται σε 15 ευρώ, 20 ευρώ και 30 ευρώ ανά στρέμμα για ακίνητα φιλέτα κυρίως εκείνα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά όπως είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά κτλ.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια, στο σύνολό τους τα εκτός σχεδίου ακίνητα είναι περίπου 66,5 εκατ. στρέμματα, ενώ καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι 37 εκατ. στρέμματα. Από αυτές σε κατ' επάγγελμα αγρότες ανήκουν 14 εκατ. στρέμματα ή 37% επί του συνόλου.