A- A+
Έκλεισε στο 47,50% το «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου
Της ...τρόικας πέρασε και στην Κύπρο, καθώς μετά τις τρεις ημέρες διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου στο 47,50%, που ήταν η αρχική επιλογή των δανειστών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του StockWatch, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα μετατραπούν σε ποσοστό 47,50% σε τίτλους της τράπεζας.

Με την οριστικοποίηση του κουρέματος η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης στο οποίο βρίσκεται από το Μάρτιο, με ισχυρά κεφάλαια (core tier 1) 12,4%.

Η κυβέρνηση προσπάθησε το τελευταίο τριήμερο να μειώσει το ποσοστό του κουρέματος, προτάσσοντας ότι το κεφαλαιακό όριο του μνημονίου ήταν 9% και αμφισβητώντας τις παραδοχές των μοντέλων για τη μελλοντική κερδοφορία της Τρ. Κύπρου.

Η τρόικα όμως επέμενε ότι αν ο κεφαλαιακός πήχης δεν φθάσει το 47,5% η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να δώσει καθεστώς αντισυμβαλλόμενου για πράξεις νομισματικής πολιτικής στην κυπριακή τράπεζα.

Η μετατροπή

Με βάση το διάταγμα για εξυγίανση της Τρ. Κύπρου έχει ήδη μετατραπεί το 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχές.

Με την τελική συμφωνία θα μετατραπεί σε κεφάλαιο άλλο 10% των καταθέσεων. Το 5% θα μετατραπεί σε μετοχές και το 5% σε μετατρέψιμα χρεόγραφα (co-cos), που θα μετατρέπονται σε μετοχές μόνο όταν ο κεφαλαιακός πήχης υποχωρήσει κάτω από τα απαραίτητα επίπεδα.

Μετά τη συμφωνία για το ποσοστό του κουρέματος, η προσοχή στρέφεται πλέον στα βήματα που πρέπει να γίνουν για να εξέλθει η Τρ. Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης.

Οι λοιπές καταθέσεις

Πρώτον, θα πρέπει να αποφασιστεί τι θα γίνει με τα υπόλοιπα χρήματα, που δεν κουρεύτηκαν. Το 10% των ανασφάλιστων καταθέσεων αποδεσμεύτηκε.

Για το 42,5% θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυπριακών αρχών. Υπάρχει κοινή αντίληψη ότι τα χρήματα θα αποδεσμεύονται σταδιακά και δεν αποκλείεται ένα μέρος των χρημάτων να αποδεσμευθεί αμέσως.

Δεύτερον, θα πρέπει να αποφασιστεί η διαφοροποίηση που θα υπάρξει στους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα για διακίνηση χρημάτων.

Τρίτον, θα πρέπει να εκδοθούν τα σχετικά διατάγματα.

Τέταρτον, θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στο λογισμικό της Τράπεζας για να εφαρμοστεί το κούρεμα και να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για δέσμευση και αποδέσμευση κεφαλαίων.

Πέμπτον, θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση της ΕΚΤ για να δοθεί στην Τρ. Κύπρου η δυνατότητα, αφού εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης, να λαμβάνει συμβατική ρευστότητα.