A- A+
Κόντρες για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τρ. Κύπρου - Θα κυμανθεί μεταξύ 40% και 47,50%
Δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και των κυπριακών αρχών για το ύψος του «κουρέματος» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου. Τι θέλουν οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα StockWatch, η διαφωνία για το ύψος των κεφαλαίων με το οποίο η Τράπεζα Κύπρου θα πρέπει να εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης, απέτρεψε τη συμφωνία στο ποσοστό του «κουρέματος» των ανασφάλιστων καταθέσεων.

Μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, που ξεκίνησαν στις 9 πμ, η τρόικα και οι κυπριακές αρχές συμφώνησαν το βράδυ της Παρασκευής να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι δύο απόψεις

Από τη μια η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μείωση του κουρέματος κοντά στο 40% των ανασφάλιστων καταθέσεων, δηλαδή μόλις 2,5% πέραν του τι έχει ήδη κουρευτεί.

Με αυτό το ποσοστό, το core tier 1 θα περιοριστεί στο 9,1% και θα είναι οριακά πιο πάνω από τα ελάχιστα κεφάλαια που ζητείται να έχει η Τράπεζα Κύπρου καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Η τρόικα ζητά όπως ο κεφαλαιακός πήχης μπει πιο ψηλά, και στη σύσκεψη αναφέρθηκε ως επαρκής κεφαλαιακός πήχης το 12,4%. Το 12,4% αντιστοιχεί με «κούρεμα» που φθάνει το 47,5%.

Οι προβλέψεις

Στις διαπραγματεύσεις λέχθηκε ότι αν η Τράπεζα εξέλθει του προγράμματος με κεφάλαια 12,4% θα μπορεί να σηματοδοτήσει την ευρωστία της και να αρχίσει να προσελκύει καταθέσεις. Θα μπορεί επίσης να έχει μεγαλύτερο περιθώριο παραχώρησης δανείων για χρηματοδότηση της οικονομίας.

Η σηματοδότηση της ευρωστίας της Τρ. Κύπρου θα φέρει ομαλότητα και σταθερότητα σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και στην κυπριακή οικονομία, υποστηρίχθηκε.

Με αυτή τη θέση φαίνεται να συμφωνεί και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, που θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος και ο βασικός πιστωτής της Τράπεζας.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με το StockWatch, τα δεδομένα που δημιουργούνται φαίνεται να ρίχνουν το «κούρεμα» σε επίπεδα κάτω του 50%, κάτι που ήταν και ο αρχικός στόχος της κυβέρνησης.

Με βάση τα μοντέλα και τα σενάρια που παρουσιάστηκαν, ο κεφαλαιακός πήχης θα μπορεί να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος λόγω της έκπτωσης με την οποία μεταφέρεται στα βιβλία της Τράπεζας το ομόλογο ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής και λόγω των προ προβλέψεων κερδών.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα χρήματα, που δεν θα «κουρευτούν», συμφωνήθηκε όπως γίνει σταδιακή αποδέσμευσή τους. Ίσως ένα ποσό να εκταμιευτεί αμέσως και τα υπόλοιπα ανά τριμηνία, αναλόγως της συμφωνίας που θα γίνει για το κούρεμα και της πορείας του συστήματος.

Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, με την ΕΚΤ να έχει ήδη αφήσει να νοηθεί ότι ο κεφαλαιακός πήχης θα καθορίσει και τη στάση της ευρωπαϊκής αρχής στο θέμα στο να δοθεί καθεστώς αντισυμβαλλόμενου στην Τρ. Κύπρου για πράξεις νομισματικής πολιτικής.