A- A+
Οι φόροι ροκάνισαν τις καταθέσεις τον Ιούνιο - Στα 740 εκατ. ευρώ οι εκροές
Πτωτικά κινήθηκαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Ιούνιο μετά την άνοδο του Μαΐου, ως αποτέλεσμα κυρίως της πληρωμής φόρων προς το ελληνικό δημόσιο. Οι εκροές ανά κατηγορία καταθέτη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 739 εκατ. ευρώ τον περασμένο μήνα.

Από το ποσό αυτό, εκροές 280 εκατ. ευρώ αφορούν λογαριασμούς ιδιωτών και εκροές 253 εκατ. ευρώ μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Εκτιμάται ότι ένα μεγάλο μέρος των διαρροών οφείλεται στις πληρωμές φόρων στις οποίες προχώρησαν εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με ανάλυψη της Eurobank, οι εξελίξεις του Ιουνίου αύξησαν την πολιτική αβεβαιότητα ενώ παραμένει μεγάλη η επίδραση της συνεχιζόμενης ύφεσης, της υψηλής ανεργίας και των φορολογικών επιβαρύνσεων οι οποίες αφορούν την περιουσία και όχι το παραγόμενο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η συνεπαγόμενη ανάγκη άντλησης από τις καταθέσεις των απαραίτητων πόρων.

Οπως φαίνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 847 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή μειώθηκαν το ίδιο διάστημα οι καταθέσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

Σε σχέση με τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012, οι καταθέσεις έχουν ενισχυθεί κατά 12 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η ανοδική τάση ανακόπηκε μετά το α΄ τρίμηνο του 2013, με αφορμή και τα γεγονότα στην Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση θετική είναι η επίδραση της σταδιακής εμπέδωσης ενός ευνοϊκότερου οικονομικού κλίματος και της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.