A- A+
«Πράσινο φως» από το EWG για τη δόση των 2,5 δισ. ευρώ - Απομένει μόνο 1 προαπαιτούμενο
Την έγκρισή του για την εκταμίευση της απόμενης δόσης προς την Ελλάδα ύψους 2,50 δισ. ευρώ έδωσε το ΕuroWorkingGroup που συνεδρίασε την Τετάρτη, υπό την προϋπόθεση διευθέτησης του τελευταίου προαπαιτούμενου.

Σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου, αναφέρεται πως «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ενημερώθηκαν από την Τρόικα ότι η Ελλάδα υλοποίησε ικανοποιητικά τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων, εκτός από μία, η οποία θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Ελληνική Βουλή ως την Πέμπτη 25 Ιουλίου».

Το EWG τονίζει ότι αυτές οι προαπαιτούμενες δράσεις αφορούσαν σημαντικά βήματα στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής, της φορολογικής μεταρρύθμισης, των διοικητικών εσόδων, της μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό, και με την επιφύλαξη ότι θα ικανοποιηθεί και το τελευταίο προαπαιτούμενο, θα πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εθνικές διαδικασίες οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν ως τις 29 Ιουλίου.

«Όταν όλη η διαδικασία ολοκληρωθεί ικανοποιητικά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει την πρώτη υπο-δόση της επόμενης δόσης των δανείων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, τον Ιούλιο αναμένεται να εκταμιευθούν 4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Tα 2,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) και 1,5 δισ. θα προέλθουν από την επιστροφή κερδών από τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP).

Διαβάστε επίσης

* Νέο θρίλερ (;) με τη δόση - Απειλούν με μπλοκάρισμα οι Γερμανοί - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ (upd)