A- A+
Και τα καταστήματα franchise ανοιχτά 52 Κυριακές το χρόνο - Πέρασε ο νόμος από τη Βουλή
Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των καταστημάτων έως 250 τ.μ. και τις 52 Κυριακές το χρόνο. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, θα δίνεται το ίδιο δικαίωμα και σε καταστήματα franchise.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης "Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και παροχής υπηρεσιών", στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις που ρυθμίζουν την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, υπερψηφίστηκε την Τετάρτη από τη Βουλή.

Ενταση προκλήθηκε κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, λόγω της απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει εκπροσθέσμως τροπολογία στο άρθρο 16, την οποία υπογράφουν 24 βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ και ο κ. Β. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ, με την οποία θα επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων franchise όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, μιλώντας δια του εκοινοβουλευτικού εκρποσώπου, κ. Π. Λαφαζάνη για εκπρόθεσμη τροπολογία και για «σκάνδαλο Τύπου Πάχτα», σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη κατηγορία που περιλαμβάνει και πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η επίμαχη τροπολογία αναφέρει τα εξής: «Με το άρθρο 16, 2(β) οι ιδιοκτήτες καταστημάτων οι οποίοι "ανήκουν υπό οποιαδήποτε νομική σχέση σε αλυσίδα καταστημάτων", εξαιρούνται της δυνατότητας να έχουν τα καταστήματά τους ανοικτά τις Κυριακές.

Επειδή στην ως άνω κατηγορία ανήκουν και μικροκαταστήματα με σύμβαση "φραντσάιζινγκ" με αποτέλεσμα να αποκτούν προφανές μειονέκτημα σε σχέση με άλλους καταστηματάρχες παρόμοιας δραστηριότητας, θεωρούμε ότι ειδικά οι συμβεβλημένοι σε σύμβαση φφρατσάιζινγκ πρέπει να εξαιρεθούν και να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με αυτούς».