A- A+
Νέο θρίλερ (;) με τη δόση - Απειλούν με μπλοκάρισμα οι Γερμανοί - Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ (upd)
Σενάρια περί καθυστέρησης στην καταβολή της αναμενόμενης δόσης των 2,5 δισ. ευρώ λόγω μη υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων, κυκλοφόρησαν στα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 24/7 13:30

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα περί καθυστέρησης στην εκταμίευση της δόσης, ήλθαν οι διαψεύσεις.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιστοτόπου του γερμανικού Χρηματιστηρίου, ΜΝΙ, η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης για την Ελλάδα αναμένεται την ερχομένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Βερολίνο δεν αναμένει καθυστερήσεις, ενώ προτίθεται να εγκρίνει την εκταμίευση αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί η υλοποίηση και των τελευταίων προαπαιτούμενων (prior actions).

Από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη το βράδυ διευκρίνιζαν ότι δεν τίθεται θέμα μη καταβολής της δόσης.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι κατόπιν επικοινωνίας με το γερμανικού υπουργείο αποσαφηνίστηκε, πως οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγιναν δίχως ο Γερμανός να γνωρίζει για την σημερινή κατάθεση του νέου φορολογικού κώδικα, αλλά και το γεγονός πως πήρε ΦΕΚ το πολυνομοσχέδιο.

Πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα, η κατάσταση ήταν συγκεχυμένη μετά από δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόμπλε, μιλώντας εν όψει της συνεδρίασης του EuroWorking Group που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη, με θέμα την έγκριση της δόσης, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει πέντε εκ των συνολικά 22 προαπαιτούμενων μέτρων, όπως αυτά είχαν συμφωνηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup, στις 8 Ιουλίου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι η εκταμίευση της δόσης έχει καθυστερήσει και για αυτό απέδωσε ευθύνες στην Τρόικα, η οποία δεν έχει προχωρήσει, ακόμα, στην έκδοση της έκθεσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι η γερμανική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 2,5 δισ. ευρώ μέχρι και τις 29 Ιουλίου.