A- A+
Ειδικό σήμα στα εστιατόρια με μειωμένες λόγω ΦΠΑ τιμές - Ενδεικτικός κατάλογος
Σε συμφωνία για την απονομή ειδικού σήματος στις επιχειρήσεις εσττίασης που θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ ήλθαν το υπουργείο Ανάπτυξης με τη ΓΣΕΒΕΕ, του εστιάτορες και το ΣΕΤΕ.

Πρόκειται για την εφαρμογή του γαλλικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι οργανώσεις των επιχειρήσεων θα απονέμουν στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετάσχουν στο σύστημα, ειδικό σήμα που θα βεβαιώνει ότι πέρασαν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ.

Θα υπάρχει επίσης ειδικό σήμα, διαφορετικού χρώματος που θα απονέμεται στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του συστήματος θα συζητηθούν σε νέες συσκέψεις που θα γινουν τις επόμενες ημερες και θα ακολουθήσει η υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης και τους φορείς.

Οι επιχειρήσεις που θα μετάσχουν στο σύστημα θα καλούνται να υπογράψουν τη σχετική συμφωνία και θα προσκομίζουν στις κατά τόπους οργανώσεις στοιχεία από την ταμειακή μηχανή που θα αποδεικνύουν το επίπεδο των τιμών με το σημερινό, υψηλό ΦΠΑ. Επίσης θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους με τον παλιό και το νέο ΦΠΑ.

«Λουκέτο» στις φοροφυγάδες

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό άφησε ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΕΤΕ για κλείσιμο εντός 24ώρου των επιχειρήσεων που δεν κόβουν αποδείξεις.

Όπως είπε, μελετάται πλέγμα ποινών και κινήτρων προκειμένου να κόβονται αποδείξεις και να μειωθεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο που ειναι.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο λουκέτου στις επιχειρήσεις που δεν κόβουν αποδείξεις ενώ τόνισε ότι μόνο αν εμφανισθεί ο τζίρος που είναι αφανής, η μείωση του ΦΠΑ θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Οι νέες τιμές

Υπενθυμίζεται ότι ο ΦΠΑ μειώνεται από την 1η Αυγούστου στο 13% από 23% σήμερα, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις στο χώρο της εστρίασης να μειώσουν τις τιμές.

Ακολουθεί μία λίστα με προϊόντα και τις νέες τιμές τους: