A- A+
Σενάρια για χρήση του αποθέματος ασφάλειας των καταθέσεων προς κάλυψη ελλειμμάτων
Τη χρήση του αποθέματος που προέκυψε από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων θα προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο λόγος γίνεται για το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει το 2014 λόγω της υστέρησης των εσόδων του προϋπολογισμού, με δεδομένο ότι την ερχόμενη χρονιά τελειώνουν οι δόσεις του πακέτου στήριξης.

Το «κενό» αυτό μπορεί να καλυφθεί εναλλακτικά με την έκδοση εντόκων γραμματίων ή με επιπλέον δανεισμό από την τρόικα.

Το πακέτο για τις καταθέσεις

Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Eurobank, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη πληροφόρηση ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγακνγκ Σόιμπλε θα προτείνει την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 με τα κεφάλαια που είχαν προβλεφθεί́ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκαν εξαιτίας των επιτυχημένων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών.

Δηλαδή να χρησιμοποιηθούν περίπου 3,4 δισ. ευρώ, που εισέφεραν οι ιδιώτες μέτοχοι στις αυξήσεις των τραπεζών, τα οποία λειτουργούν ως απόθεμα ασφαλείας για το σύστημα.

Όπως τονίζουν οι οικονομολόγοι της Eurobank, «η εφαρμογή μιας τέτοιας πρακτικής αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες αφού τα 50,0 δισ. ευρώ αποτελούν κεφάλαιο του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και όχι για την κάλυψη του ελλείμματος.

Οι κίνδυνοι

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια δεν περιλαμβάνονται στο έλλειμμα σύμφωνα με το 2ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης» σημειώνει η τράπεζα, προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη πρακτική είναι πιθανό να δυσχεράνει σημαντικά τη μελλοντική λειτουργία του ΤΧΣ.

Αυτό σημαίνει ότι αν επιλεγεί αυτή η λύση, σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν νέα κεφάλαια, πχ μετά τα στρες τεστ που θα διενεργήσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, το απόθεμα ασφαλείας μέσω του πακέτου των 50 δισ. ευρώ θα μειωθεί σημαντικά.

Όπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη, μέχρι στιγμής ο κλάδος έχει γλυτώσει από την κατάρρευση και από καταστάσεις που σήμερα βιώνει η Κύπρος, λόγω του σχεδιασμού της ανακεφαλαιοποίησης, ο οποίος προβλέπει τη διάσωση του συνόλου των καταθέσεων.

Αυτό όμως προϋποθέτει ότι υπάρχουν τα κεφάλαια για αυτή τη δουλειά. «Αν λοιπόν αρχίσουμε να ''τρώμε'' από το απόθεμα ασφαλείας που αυτήν τη στιγμή ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, μειώνουμε στο μέλλον τα περιθώρια για διασώσεις τραπεζών χωρίς να θιγούν οι καταθέτες» προσθέτουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς.