A- A+
Το νέο σύστημα συλλογής αποδείξεων - Οι πολίτες θα μαθαίνουν στο τέλος ποιες μετρούν για το μπόνους
Πλήρη ανατροπή στο υφιστάμενο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να ζητούν όλοι οι πολίτες τα «μαγικά χαρτάκια» για να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο που παρουσίασε «Το Βήμα της Κυριακής» για τη συγκέντρωση αποδείξεων δαπανών και παροχής υπηρεσιών, το υπουργείο Οικονομικών στο τέλος κάθε έτους θα «αποκαλύπτει» στους φορολογούμενους ποιες αποδείξεις θα μετράνε στην Εφορία και ποιες όχι.

Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες θα αναγκάζονται να ζητάνε αποδείξεις από όλους και για τα πάντα, χωρίς να γνωρίζουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς ποιες είναι τελικά εκείνες που θα δεχθεί η Εφορία.

Στη συνέχεια, και μόλις θα δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα καθορίζονται στο τέλος κάθε χρονιάς ποιες αποδείξεις θα μετράνε, ο φορολογούμενος θα καλείται να τις αναγράψει στη φορολογική δήλωσή του αναλυτικά.

Τα κίνητρα

Το κίνητρο για να ακολουθεί κάποιος τη διαδικασία συγκέντρωσης αποδείξεων, είναι ουσιαστικό, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα επιστρέφει στους φορολογούμενους είτε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ για απόκτηση αγαθών και παροχή υπηρεσιών είτε μέρος του φόρου εισοδήματος που αναλογεί βάσει του κατώτερου φορολογικού συντελεστή (22%).

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να έχουν εκδοθεί από ομάδα επαγγελματιών που θα έχει επιλέξει ο υπουργός Οικονομικών.

Από το νέο καθεστώς συγκέντρωσης αποδείξεων δεν θα εξαιρείται καμία επαγγελματική ή άλλη ομάδα πολιτών. Δηλαδή, θα μπορούν να συγκεντρώνουν αποδείξεις - εκτός από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους - και οι επαγγελματίες, και οι αγρότες, και οι εισοδηματίες, και οι έμποροι οι οποίοι για τα εισοδήματα του 2013 δεν έχουν καμία υποχρέωση.

Και αυτό διότι η παροχή της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ με αποδείξεις ισχύει αποκλειστικά για μισθωτούς και συνταξιούχους. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων δεν ισχύει καμία έκπτωση, είτε μαζέψουν αποδείξεις είτε όχι, για τα εισοδήματα που αποκτούνται εφέτος και θα δηλωθούν στην Εφορία το 2014.

Το αφορολόγητο

Το σχέδιο για τις αποδείξεις που μελετά η κυβέρνηση έχει στόχο, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να σπάσει έτσι ο φαύλος κύκλος της αύξησης της φορολογίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάννης Στουρνάρας κατέληξε πρόσφατα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο νέο σχήμα παροχής κινήτρων προς τους φορολογουμένους με στόχο την ενίσχυση της έκδοσης αποδείξεων από επαγγελματικές ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των πινάκων φοροδιαφυγής.

Με βάση το ίδιο σχέδιο, τον Δεκέμβριο κάθε έτους, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο του 2014, θα ανακοινώνονται από τον υπουργό Οικονομικών οι κατηγορίες αποδείξεων οι οποίες θα υποβάλλονται ταυτόχρονα με τη φορολογική δήλωση, σε ειδικό πεδίο (αναλυτική κατάσταση), ώστε μέρος του καταβληθέντος ΦΠΑ (εφόσον ενσωματώνεται) ή του φόρου που αναλογεί (κατώτερος συντελεστής) να επιστρέφεται στον φορολογούμενο που τις υποβάλλει.

Το σχέδιο Στουρνάρα προβλέπει ότι οι επαγγελματικές ομάδες θα εναλλάσσονται και τα στοιχεία που θα συγκεντρώνονται θα ομαδοποιούνται και θα αξιοποιούνται για την καλύτερη στόχευση των ελέγχων των ομάδων αυτών και για την ανάπτυξη βάσης αντικειμενικού προσδιορισμού ελάχιστου εισοδήματος.

Η διαδικασία αυτή δεν έχει καμία σχέση με την υφιστάμενη υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων για το «χτίσιμο ή τη διατήρηση του αφορολόγητου» για τα εισοδήματα του 2013 (δήλωση το 2014) των μισθωτών και συνταξιούχων.

Η έκπτωση των 2.100

Για τα εισοδήματα του 2014 και μετά, ο τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου, που πλέον παρέχεται ως έκπτωση κλιμακωτά μειούμενη, συνδέεται αποκλειστικά και μόνο με το εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων και όχι με το αν έχουν συγκεντρώσει ή όχι αποδείξεις.

Ετσι, εισοδήματα ως 9.500 ευρώ παραμένουν αφορολόγητα και η μέγιστη έκπτωση των 2.100 ευρώ ισχύει για εισοδήματα ως 21.000 ευρώ.

Για εισοδήματα από 21.000 ευρώ και άνω, το ποσό της έκπτωσης φόρου περιορίζεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος για να εξαντληθεί το ποσό της έκπτωσης των 2.100 ευρώ σε εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.