A- A+
Μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια των προθεσμιακών - Όνειρο θερινής νυκτός το 4%
Σε νέο μπαράζ περικοπών στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων προχώρησαν τα τελευταία 24ωρα οι τράπεζες. Δύσκολο το 4% ακόμη και για μεγάλα ποσά στις συστημικές. Τα καλύτερα προγράμματα.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η συγκέντρωση στον κλάδο μετά το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων που προηγήθηκε, επιτρέπει στις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε εκλογίκευση του κόστους δανεισμού από τους καταθέτες.

Όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του Moneyonline.gr, πλέον καμία συστημική τράπεζα δεν προσφέρει επιτόκιο άνω του 4%, χωρίς να προηγηθεί διαπραγμάτευση και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό είναι μεγάλο.

Τα καλύτερα επιτόκια προσφέρονται για διάστημα 3 και 6 μηνών, ενώ για μεγαλύτερης διάρκειας καταθέσεις οι αποδόσεις υποχωρούν σημαντικά.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι μειώσεις αυτές είναι μόνο η αρχή, σημειώνοντας ότι τους επόμενους μήνες τα επιτόκια θα κινηθούν σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.

Όλες οι αλλαγές

Σύμφωνα με την έρευνα του Moneyonline.gr, τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί οι ακόλουθες αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο των προθεσμιακών καταθέσεων των τραπεζών:

* Η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε τα επιτόκια όλων των προθεσμιακών της λογαριασμών, επαναφέροντας σε λογικά για συστημική τράπεζα επίπεδα, τις αποδόσεις των προγραμμάτων της.

Επιπλέον, προχώρησε σε ένα «λίφτινγκ» στην κατάθεση «Αυξάνω», η οποία μετονομάστηκε σε «Ελευθερία και Απόδοση».

Εξάλλου, «τρέχει» αυτήν την περίοδο μία προσφορά μέσω της οποίας οι χρήστες του e-banking μπορούν να κερδίσουν επιπλέον 0,15% στο επιτόκιό τους, ανοίγοντας την κατάθεση online.

* Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε από τις 11 Ιουλίου σε σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών της καταθέσεων, με αποτέλεσμα σε κανένα πρόγραμμά της το επιτόκιο σε ετησιοποιημένη βάση να ξεπερνά το 3,50%.

Ειδικότερα, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε μειώσεις επιτοκίων στο σύνολο των λογαριασμών προθεσμίας που διαθέτει, ενώ επαναλανσάρησε την ειδική 6μηνη προθεσμιακή κατάθεση, που προσωρινά είχε καταργήσει.

Πλέον, μέσα από τις επίσημες προθεσμιακές της καταθέσεις οι ετησιοποιημένες αποδόσεις δεν ξεπερνούν το 3,50% και αυτό για διάστημα 3 μηνών. Για προϊόντα μεγαλύτερης διάρκειας τα επιτόκια προσεγγίζουν το 3%.

* Η Alpha Bank με αλλαγές που έθεσε σε εφαρμογή από τις 11 Ιουλίου και με επιπλέον περικοπές από τις 15 Ιουλίου, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των πελατών της για μία υψηλή απόδοση.

Στο πλαίσιο αυτό μείωσε τις αποδόσεις του λογαριασμού Alpha Μηνιαία Πρόοδος και αύξησε σε τρία τα κλιμάκια των ποσών στην κατάθεση Alpha Νέα Εποχή.

Με τον τρόπο αυτό ο πήχης για την εξασφάλιση της υψηλότερης δυνατής απόδοσης αυξήθηκε ακόμη περισσότερο.

* Η Attica Bank μετά την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίησή της προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις στο σύνολο των προϊόντων της.

Πλέον μόνο μία προθεσμιακή κατάθεση προσφέρει επιτόκιο 4%, επιβραβεύοντας τον καταθέτη που θα διατηρήσει τα χρήματά του στην τράπεζα για τουλάχιστον 12 μήνες.

Σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα οι αποδόσεις είναι αισθητά χαμηλότερες.

Σύγκριση επιτοκίων

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.