A- A+
Η τελική εγκύκλιος για την πάγια ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο - Οι λεπτομέρειες
Τις λεπτομέρειες για την πάγια ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο, η οποία δίνει τη δυνατότητα εξόφλησής τους από 12 έως 24 δόσεις, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών με σχετική εγκύκλιό του.

Η υποβολή των αιτήσεων για υπαγωγή σε ρύθμιση και η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται στις Εφορίες και τα Τελωνεία από 01.07.2013 έως και την 25.07.2013. Μετά την ημερομηνία αυτή οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως το τέλος του χρόνου.

Με την υποβολή της αίτησης, η εφορία καταγράφει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη.

Τι καταγράφεται

Ειδικότερα, με υπεύθυνη δήλωση «ραπορτάρει» το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής), όπως:

  • το μηνιαίο εισόδημά του,
  • επενδύσεις-συμμετοχές κάθε μορφής,
  • τους αριθμούς των τραπεζικών του λογαριασμών (IBAN),
  • μεταφορικά μέσα,
  • ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα,
  • απαιτήσεις από τρίτους,
  • πληροφορίες για λοιπές οφειλές προς το δημόσιο
  • άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους,
  • το τρέχον και το αναμενόμενο (επιπλέον) εισόδημά του

Η ελάχιστη δόση

Το ελάχιστο ποσό της δόσης ορίζεται στα 15 ευρώ, ενώ ο τόκος υπερημερίας στο 8,5%.

Σκοπός των νέων διατάξεων είναι η διαμόρφωση ενός πάγιου πλαισίου ρυθμίσεων - διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων οφειλών στις Δ.Ο.Υ. & τα Τελωνεία του κράτους για την επιτάχυνση των διαδικασιών είσπραξης αυτών και την εδραίωση μιας σύγχρονης αντίληψης φορολογικής συμμόρφωσης.

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης των πολιτών και των επιχειρήσεων ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα εξετάζοντας παράλληλα και την προέλευση της οφειλής (από έκτακτη ή μη αιτία), οι οφειλές δύνανται να ρυθμιστούν, άπαξ, μέχρι δώδεκα ή είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις, κατά περίπτωση, ενώ για τις μεγαλύτερες οφειλές, απαιτείται, ανάλογα με το ύψος αυτών, προσκόμιση επιχειρηματικού σχεδίου που να αποδεικνύει την οικονομική αδυναμία και τη βιωσιμότητα της ρύθμισης.

Επιπρόσθετα, για ακόμη μεγαλύτερες οφειλές απαιτείται και παροχή εγγυήσεων ή εμπραγμάτων ασφαλειών για τη διασφάλιση αυτών, ως προϋπόθεση για την χορήγηση ρύθμισης.

Υποβολή αίτησης

Η αίτηση για υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής.

Η καταβολή της πρώτης δόσης της ρύθμισης λαμβάνει χώρα εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών της αίτησης.

Επισημαίνεται ότι εφόσον ο αιτών δεν καταβάλει την πρώτη δόση εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας, πρέπει να υποβάλει νέα αίτηση προκειμένου να ρυθμίσει τις οφειλές του.

Πάγια εντολή

Η καταβολή των δόσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης (συνεργαζόμενες Τράπεζες, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΕΛ.ΤΑ.), με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.

Η ανωτέρω πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης είναι υποχρεωτική για όλους τους οφειλέτες δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών ή δικαιούχους λογαριασμών πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομείων - ΕΛΤΑ Α.Ε.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια Δ.Ο.Υ. / Τελωνείο / Υπηρεσία δύναται να προσδιορίζει το λογαριασμό με τον οποίο θα συνδέεται η πάγια εντολή αυτόματης χρέωσης, προκειμένου ο οφειλέτης να συστήνει εντολή στο συγκεκριμένο λογαριασμό.