A- A+
Στο 4,06% το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών το Μάιο - «Βουτιά» στο 3,44% για αποδόσεις 1 - 2 ετών
Τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωση από το Σεπτέμβριο του 2009 κατέγραψαν το Μάιο οι αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων, καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναφοράς τους σε λογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος που συνάφθηκαν το Μάιο, υποχώρησε κατά 16 μονάδες βάσης σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Μετά από αυτήν την πτώση η μέση απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,06%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011, συμπληρώνοντας πέντε μήνες διαδοχικής μείωσης.

Την ίδια περίοδο το μέσο επιτόκιο των προϊόντων με διάρκεια από 1 έως 2 έτη σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας στο 3,44% από 3,87% το Μάιο και 4,35% τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα και της κατάργησης πολλών προνομιακών προγραμμάτων αυτής της κατηγορίας.

Περικοπές

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των σημαντικών περικοπών στα επιτόκια των λογαριασμών προθεσμίας που έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του συστήματος και η απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ, επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν τα έξοδα για τόκους.

Τα επιτόκια τον Ιούνιο υποχώρησαν ακόμη περισσότερο, πτώση που θα αποτυπωθεί στα στατιστικά δεδομένα που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Αυγούστου.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα του Moneyonline.gr με τίτλο «Παρελθόν το 4% plus στις προθεσμιακές καταθέσεις για ποσά έως 100.000 ευρώ».

Πλέον τα καλύτερα επιτόκια προσφέρονται στις περισσότερες τράπεζες για διάρκειες 3 και 6 μηνών, ενώ όσο μεγαλώνει το διάστημα της «δέσμευσης» τόσο μειώνεται και η απόδοση.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών του Μαίου για διάστημα από 13 έως 24 μήνες διαμορφώθηκε σε 3,44%, χαμηλότερα κατά 63 μονάδες βάσης σε σχέση με τους λογαριασμούς προθεσμίας μικρότερης διάρκειας.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.