A- A+
Online σύστημα διασταυρώσεων για «ύποπτες» δηλώσεις – Ποιοι θα καλούνται για έλεγχο
Σε εφαρμογή έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών το αυτοματοποιημένο σύστημα διασταύρωσης των δηλώσεων, για τον εντοπισμό των ύποπτων για φοροδιαφυγή πολιτών. Η διαδικασία και οι ποινές.

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), εάν από τη διασταύρωση των στοιχείων που δηλώθηκαν με τα δεδομένα που υπάρχουν στη βάση του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει απόκλιση, η δήλωση δεν εκκαθαρίζεται.

Σε αυτήν την περίπτωση η Γ.Γ.Π.Σ. θα ενημερώνει τους υπόχρεους ότι προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσής τους πρέπει να προσκομίσουν ή να αποστείλουν με συστημένη επιστολή εκτύπωση της υποβληθείσας δήλωσης με τα απαιτούμενα πρωτότυπα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος εντός 15 εργάσιμων ημερών.

Οι έλεγχοι

Κατά την προσέλευσή τους στις εφορίες θα οφείλουν να προσκομίσουν όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, όπως βεβαιώσεις καταβολής αποδοχών και λοιπών εισοδημάτων, πιστοποιητικά γέννησης παιδιών, αποδείξεις για δαπάνες ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, δίδακτρα φροντιστηρίων και ενοίκια κατοικιών, βεβαιώσεις για καταβληθέντα ασφάλιστρα ζωής, για καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές και καταβληθέντες τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ.

Μετά την παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών από τη Δ.Ο.Υ., και εφόσον αυτά είναι ορθά, η Δ.Ο.Υ. ενημερώνει άμεσα τη Γ.Γ.Π.Σ. προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης.

Στις περιπτώσεις όμως εικονικών δηλώσεων με ψευδή στοιχεία για τα καταβληθέντα εισοδήματα, τους παρακρατηθέντες φόρους και τις εκπιπτόμενες δαπάνες, με σκοπό την είσπραξη παράνομης επιστροφής φόρου, οι φορολογούμενοι, πέραν των διοικητικών κυρώσεων που θα υφίστανται, θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα για απόπειρα εξαπάτησης του Δημοσίου.

Ποινές για παραβάτες

Μαζί με τα δικαιολογητικά θα καλούνται να προσκομίσουν για έλεγχο και τις αποδείξεις που απαιτούνται για την κατοχύρωση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση όπου αποδεικνύεται ότι πράγματι ο φορολογούμενος επιχείρησε να αποκρύψει εισόδημα είτε δηλώνοντας λιγότερα από αυτά που εισέπραξε είτε διογκώνοντας τις εκπιπτόμενες δαπάνες του, θα επιβάλλονται σε αυτόν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, δηλαδή πρόστιμα και πρόσθετοι φόροι για υποβολή ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.

Στις περιπτώσεις μάλιστα όπου θα διαπιστώνεται ότι υπεβλήθησαν εικονικές φορολογικές δηλώσεις με ψευδή στοιχεία για τα καταβληθέντα εισοδήματα, τους παρακρατηθέντες φόρους και τις εκπιπτόμενες δαπάνες, με σκοπό την είσπραξη παράνομης επιστροφής φόρου, οι φορολογούμενοι, πέραν των διοικητικών κυρώσεων που θα υφίστανται, θα παραπέμπονται στον εισαγγελέα για απόπειρα εξαπάτησης του Δημοσίου.