A- A+
Ποιοι φόροι αυξάνονται και ποιοι μειώνονται από το 2014 – Τέλος το καθεστώς των αποδείξεων
Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου από το 2014 φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος επιφέρει μία σειρά από σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα επιβαρύνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2014.

«Το υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή» τόνισε σε γραπτή του δήλωση ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι σημαντικότερες μεταβολές που θα επέλθουν στη φορολογία εισοδήματοις και κεφαλαίου, εφόσον περάσει από τη Βουλή το επίμαχο σχέδιο νόμου, είναι οι εξής:

1) Μέτρο αποδείξεων

Από την 1/1/2014 οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συλλέγουν αποδείξεις για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου.

Το 2013 θα είναι η τελευταία χρονιά που οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να συγκεντρώσουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις για να αποφύγουν την ποινή επιβολής φόρου 22% που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

2) Φόρος στα ενοίκια

Καταργείται από τη νέα χρονιά ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% που καταβάλλεται για μίσθωση κατοικιών άνω των 300 τ.μ. και 3% για επαγγελματικά ακίνητα.

Ως αντιστάθμισμα, αυξάνεται από το 10% στο 11% η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια έως και 12.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά ο συντελεστής διατηρείται στο 33%.

3) Παρακράτηση φόρου - μισθοί

Καταργείται η έκπτωση του 1,5% που παρεχόταν κατά τη μηνιαία παρακράτηση στους μισθούς.

Άρα οι καθαρές αποδοχές από 1/1/2014 θα είναι μειωμένες κατά το ποσό της έκπτωσης που παρεχόταν έως σήμερα.

4) Προκαταβολή φόρου για ΟΕ – ΕΕ

Η προκαταβολή φόρου παραμένει στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά για τις μικρές επιχειρήσεις, τις ΟΕ και ΕΕ, αυξάνεται από το 55% στο 80%.

5) Αποζημιώσεις απόλυσης

Αυξάνεται από το 20% στο 25% ο φόρος για τις αποζημιώσεις απόλυσης άνω των 100.000 ευρώ,

6) Μισθωτοί με «μπλοκάκι»

Καθιερώνονται νέες προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί μισθωτός ο εργαζόμενος με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Εάν οι ετήσιες επαγγελματικές δαπάνες τους (περιλαμβάνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές) υπερβαίνουν τις 9.250 ευρώ, θα φορολογούνται με την κλίματα των ελεύθερων επαγγελματιών και όχι ως μισθωτοί.

Θα φορολογούνται δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό.

7) Επαγγελματικές δαπάνες

Καθορίζονται οι δαπάνες των επιχειρήσεων που δεν αναγνωρίζει η εφορία.

Παράλληλα, δεν θα αναγνωρίζεται καμία επαγγελματική δαπάνη άνω των 500 ευρώ αν η πληρωμή της δεν έχει γίνει μέσω Τραπέζης ή με τραπεζική επιταγή.

8) Τεκμήρια διαβίωσης

Θα επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές για όσους πιάνονται στα τεκμήρια διαβίωσης.

Συγκεκριμένα, θα φορολογούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή με συντελεστή 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ και με 33% για το υπερβάλλον ποσό.

9) Φορολόγηση offshore

Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ρητά σε ποιες περιπτώσεις μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, ώστε να φορολογηθεί στη χώρα μας, βάση της ελληνικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα, μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον:

- συστάθηκε ή ιδρύθηκε σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο,

- έχει την καταστατική έδρα του στην Ελλάδα, ή

- ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια εκείνου του φορολογικού έτους