A- A+
Ολοκληρώθηκε η νομική συγχώνευση Alpha Bank - Emporiki Bank - Τι σημαίνει αυτό για τους καταθέτες
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 28 Ιουνίου η νομική συγχώνευση της Alpha Bank και της Emporiki Bank, με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Πώς επηρεάζονται οι καταθέτες των δύο τραπεζών.

Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα για την Εμπορική Τράπεζα, η οποία παύει να υφίσταται σαν ξεχωριστή νομική εντότητα μετά από δεκαετίες αυτόνομης λειτουργίας.

Η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης επηρεάζει και τους καταθέτες των δύο τραπεζών, και ιδιαίτερα όσους διατηρούν αποταμιεύσεις και στα δύο πιστωτικά ιδρύματα.

Ενιαίος όμιλος για ΤΕΚΕ

Ειδικότερα, από εδώ και στο εξής, Alpha Bank και Emporiki Bank αποτελούν έναν ενιαίο όμιλο και στα «χαρτιά», που σημαίνει ότι η προστασία από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), περιορίζεται στις 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και για τις δύο τράπεζες.

Μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η προστασία αυτή παρέχονταν από το ΤΕΚΕ για τις δύο τράπεζες ξεχωριστά.

Δηλαδή κάποιος μπορούσε να διατηρεί 100.000 ευρώ στην Alpha Bank και 100.000 ευρώ στην Emporiki, και με βάση τον κανονισμό λειτουργίας του ΤΕΚΕ να είναι 100% διασφαλισμένος.

Πλέον, η δυνατότητα αυτή δεν παρέχεται. Το ΤΕΚΕ υπολογίζει τις καταθέσεις στις δύο τράπεζες αθροιστικά για να προστατέψει τις πρώτες 100.000 ευρώ.

Η λειτουργική ενοποίηση των δύο τραπεζών, που συνεπάγεται κοινό δίκτυο με το σήμα της Alpha Bank, και ενιαίο λειτουργικό σύστημα, θα ολοκληρωθεί το 2014.

Σημειώνεται πάντως ότι ο νέος όμιλος Alpha Bank είναι από τους καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένους στην εγχώρια αγορά, και τουλάχιστον στην παρούσα φάση δεν τίθεται θέμα για την ασφάλεια των καταθέσεών των πελατών του.

Διαβάστε επίσης

* Πώς εφαρμόζεται το όριο προστασίας των €100.000 στις καταθέσεις μετά τις συγχωνεύσεις τραπεζών

* Τι σημαίνει η απόφαση του ECOFIN για τις καταθέσεις στην Ελλάδα – Πόσο ασφαλείς είναι