A- A+
Συνδρομή της Γερμανίας για τη δημιουργία δικτύου τοπικών τραπεζών σε όλη την Ελλάδα
Με τη σύσταση δύο νέων τοπικών τραπεζών σε Κεντρική Μακεδονία και Πελοπόννησο, θα ξεκινήσει με τη συνδρομή της Γερμανίας η δημιουργία δικτύου τοπικών ταμιευτηρίων σε όλη την Ελλάδα.

Το δίκτυο θα δημιουργηθεί στα πρότυπα των Γερμανικών Ταμιευτηρίων, με τη βοήθεια της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Η Ένωση Ταμιευτηρίων στη Γερμανία είναι η ένωση των τμημάτων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών των τραπεζών ταμιευτηρίου.

Αποτελείται από 422 τράπεζες, από επτά ομίλους τραπεζών των ομοσπονδιακών κρατιδίων, από την τράπεζα DekaBank, από δέκα οικιστικές ομοσπονδιακές τράπεζες, από ένδεκα ασφαλιστικές εταιρείες των τραπεζών ταμιευτηρίου και από έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ταμιευτηρίων της Γερμανίας, Georg Fahrenschon, «σε πρώτη φάση εξετάζουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τη δημιουργία δύο μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία και στην Πελοπόννησο. Επιπλέον δρομολογούμε την ίδρυση Συνδέσμου Ταμιευτηρίων στην Αθήνα, που θα συντονίζει τη συνεργασία και την ίδρυση νέων ιδρυμάτων».

Το πλάνο

Όπως τόνισε «πρόκειται για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Δεν θα αρχίσουν από αύριο να ρέουν τα δάνεια στην Ελλάδα, πιστεύουμε όμως ότι η χώρα έχει κερδίσει αυτή την μακροπρόθεσμη προοπτική».

Πρόσθεσε δε ότι το μοντέλο που προτείνει στοχεύει ξεκάθαρα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι οργανωμένο τοπικά, οι τράπεζες-ταμιευτήρια θα συνεργάζονται μεταξύ τους, θα χρηματοδοτούνται από τοπικές καταθέσεις και θα αποτελούν ιδρύματα με κοινωφελή προσανατολισμό που δεν θα χρειάζεται να αποδίδουν σε κεφαλαιούχους.

Σύμφωνα με τον κ. Fahrenschon, την εκπόνηση του σχεδίου για την ανάπτυξη τοπικών τραπεζών ταμιευτηρίου στην Ελλάδα, επιμελήθηκε το Ίδρυμα για τη Διεθνή Συνεργασία της Τράπεζας Ταμιευτηρίου, ενώ, ήδη, από το φθινόπωρο του 2012 έχουν γίνει πολλές σχετικές συνομιλίες και επαφές στην Ελλάδα.