A- A+
Παρελθόν το 4% plus στις προθεσμιακές καταθέσεις για ποσά έως 100.000 ευρώ
Σαρωτικές είναι οι παρεμβάσεις των διοικήσεων των τραπεζών στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες, διαδικασία που αναμένεται να επιταχυνθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι προβλέψεις όλων συγκλίνουν στο ότι μετά το καλοκαίρι και εφόσον δεν υπάρξουν δραματικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, ικανές να πλήξουν καίρια το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, η μέση απόδοση θα πέσει κάτω από το 3%.

Αυτή τη στιγμή στην πλειονότητα των τραπεζών τα καλύτερα επιτόκια προσφέρονται για διάρκεια έως και 6 μήνες, ενώ στις μεγαλύτερες διάρκειες καταγράφεται σημαντική πτώση των αποδόσεων.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι για προθεσμιακή κατάθεση 12 μηνών, αν εξαιρεθούν οι Attica Bank και Probank, οι οποίες σημειωτέον βρίσκονται σε διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που δεν είναι εμπορική τράπεζα, δεν υπάρχει προϊόν με επιτόκιο πάνω από το 4% ακόμη και για ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

«Διαβατήριο» οι 100.000 ευρώ

Για να εξασφαλίσει κάποιος μία απόδοση υψηλότερη του 4%, θα πρέπει να περιορίσει το χρονικό ορίζοντα της αποταμίευσης στους 6 μήνες και να δεσμεύσει τουλάχιστον 100.000 ευρώ.

Για μικρότερα ποσά, με εξαίρεση πάλι τις Probank – Attica Bank και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα επιτόκια είναι χαμηλότερα του 4%.

Πάντως και τα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων είναι ικανοποιητικά, καθώς υπάρχουν πολλά προγράμματα που προσφέρουν επιτόκια μεταξύ 3,50 και 3,80% ακόμη και για ποσά της τάξης των 20.000 ευρώ, εφόσον η διάρκεια της αποταμίευσης περιοριστεί έως και τους 6 μήνες.

Όπως επισημαίνουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα επιτόκια αυτά θα αποτελούν πολύ σύντομα παρελθόν και συμβουλεύουν τους καταθέτες με ελεύθερα χρήματα που δεν θα τα χρειαστούν, να τα «κλείσουν» για ένα διάστημα λίγων μηνών, ώστε να επωφεληθούν των υψηλών αποδόσεων.

Μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεων του Moneyonline.gr.