A- A+
Ακόμα πιο ψηλά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων
Νέες προσφορές λανσάρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις, προσφέροντας υψηλότερα επιτόκια στους αποταμιευτές που είναι διατεθειμένοι να δεσμεύσουν τα κεφάλαιά τους για προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Χθες το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ανακοίνωσε την αύξηση των επιτοκίων που προσφέρει στους λογαριασμούς προθεσμίας, αναπροσαρμόζοντας τις ετησιοποιημένες αποδόσεις σε επίπεδα γύρω από το 5%.

Το βασικό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων που ανακοινώνονται το τελευταίο τρίμηνο αποτελεί η καταβολή των τόκων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η ενισχυόμενη απόδοση από μήνα σε μήνα. Ετσι, εμφανίστηκαν στην αγορά προγράμματα με επιτόκια που αυξάνονται σταδιακά ως και το 9%, αρκεί ο καταθέτης να μην αποσύρει τις αποταμιεύσεις του.

Στο πλαίσιο αυτό, «κλειδί» για την εξασφάλιση μεγαλύτερου επιτοκίου αποτελεί τόσο η χρονική διάρκεια της κατάθεσης όσο και το ύψος της. Αν και δίνεται η δυνατότητα στον καταθέτη να αποσύρει τα κεφάλαιά του την ημέρα καταβολής των τόκων, εάν επιλέξει να συνεχίσει, του προσφέρεται ως μπόνους αυξημένο επιτόκιο.

Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή υπάρχει στην αγορά προϊόν 12μηνης διάρκειας που αποδίδει τους τόκους και παρέχει το δικαίωμα στον καταθέτη να κάνει ανάληψη όλων των χρημάτων του ανά τρίμηνο. Ωστόσο, όσο πιο πολλά τρίμηνα διατηρείται «κλειδωμένη» η κατάθεση στην ίδια τράπεζα τόσο περισσότερο αυξάνεται η συνολική απόδοσή της. «κλείσιμό» της για 12 μήνες.

Σε γενικές γραμμές στις περισσότερες περιπτώσεις για την εξασφάλιση μιας απόδοσης 3,5% - 4% απαιτείται κατάθεση της τάξεως τουλάχιστον των 30.000 ευρώ και το

Ωστόσο, μετά την αύξηση των επιτοκίων των Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και για ποσά που ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενδεχομένως να υπάρξουν ανάλογες κινήσεις και από τις εμπορικές τράπεζες.