A- A+
Προθεσμιακές: Βουτιά επιτοκίων στις 4 μεγάλες τράπεζες
Σε σημαντικές μειώσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών τους λογαριασμών προχώρησαν τα τελευταία 24ωρα οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Πού διαμορφώνονται οι αποδόσεις.

Οι κινήσεις περικοπών στα προθεσμιακά επιτόκια ήταν συνεχείς τις προηγούμενες ημέρες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, επιβεβαιώνοντας τις εξαγγελίες μείωσης τους κόστους δανεισμού από το αποταμιευτικό κοινό.

Ανάλογα με την τράπεζα η υποχώρηση των αποδόσεων έφτασε ακόμη και τις 70 μονάδες βάσεις, ενώ δεν έλειψαν οι καταργήσεις προνομιακών προγραμμάτων ή η αύξηση του ελάχιστου ορίου κατάθεσης για την εξασφάλιση μίας υψηλής απόδοσης.

Τα καλύτερα επιτόκια

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, οι καλύτερες αποδόσεις προσφέρονται για διάρκειες 3 ή και 6 μηνών, ενώ όσο αυξάνεται το διάστημα της κατάθεσης τόσο υποχωρούν τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η πορεία αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης μέσα στον Ιούνιο θα επιταχύνει το ρυθμό των μειώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν μέσα στο 2013 το μέσο επιτόκιο για διάρκεια έως και ένα έτος να πέσει κάτω από τα επίπεδα του 3%, ενώ εκτιμούν ότι το όριο των 100.000 ευρώ θα αποτελεί το «διαβατήριο» για την εξασφάλιση μίας καλής απόδοσης.

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι τελευταίες αλλαγές στις οποίες προχώρησαν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας περιγράφονται στα ακόλουθα άρθρα του Moneyonline: