A- A+
ΤτΕ: Δυνατή η αύξηση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 8,5 δισ. ευρώ παρά την ύφεση
Ο βαθμός εμπιστοσύνης απέναντι στο τραπεζικό σύστημα αποτελεί το βασικότερο προσδιοριστικό παράγοντα του επιπέδου των αποταμιεύσεων στις ελληνικές τράπεζες εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική η κεντρική τράπεζα παρουσιάζει τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε, τα οποία δείχνουν ότι παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση είναι δυνατή η ενίσχυση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 8,5 δισ. ευρώ μέσα στο επόμενο 12μηνο.

Όπως αναφέρουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας, σε αντίθεση με ό,τι παρατηρείτο πριν από την κρίση, όπου οι ροές των καταθέσεων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προσδιορίζονταν κυρίως από την οικονομική δραστηριότητα και τις νομισματικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, κατά τη διάρκεια της κρίσης τη σημαντικότερη επίδραση στις ροές άσκησαν οι συνθήκες εμπιστοσύνης και δευτερευόντως οι μακροοικονομικές δυναμικές.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιούνιου 2009 - Ιουνίου 2012, σύμφωνα με το οικονομετρικό υπόδειγμα και τους υπό εξέταση παράγοντες, τα 2/3 των εκροών των καταθέσεων αντανακλούσαν το βαθμό επενδυτικής αβεβαιότητας και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και μόνο το υπόλοιπο 1/3 φαίνεται να εξηγείται από την επίδραση της ύφεσης.

Η αναλογία των εκροών

Δηλαδή από τα 87 δισ. ευρώ των απωλειών που καταγράφηκαν την υπό εξέταση περίοδο, τα 57 δισ. ευρώ αφορούσαν σε εκροές λόγω της ανασφάλειας των καταθετών και μόνο τα 30 δισ. ευρώ σχετίζονταν με την ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων.

Η αλλαγή τάσης και η θετική, σωρευτικά, εξέλιξη στις καταθέσεις του ιδιωτικού μη χρηματοπιστωτικού τομέα από τον Ιούνιο του 2012 εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από τη βελτίωση των συνθηκών εμπιστοσύνης και την υποχώρηση της επενδυτικής αβεβαιότητας ως προς τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όσον αφορά τη μελλοντική πορεία των καταθέσεων, προσομοιώσεις του υποδείγματος υποδηλώνουν ότι ενδεχόμενη περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αύξηση των καταθέσεων κατά 8,5 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 12μήνου, παρά τις αρνητικές επιδράσεις της συνεχιζόμενης ύφεσης.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Eurobank, οι εξελίξεις στην Κύπρο και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών είναι οι κύριες αιτίες της αναστροφής της ανοδικής πορείας των καταθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της, το κρίσιμο ερώτημα είναι αν αυτή η τάση θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες ή θα δούμε μια σταθεροποίηση / ανάκαμψη.

Όπως εξηγούν σχετικά, η εμπέδωση ενός ευνοϊκότερου οικονομικού κλίματος, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και οι θετικές αξιολογήσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής βρίσκονται από τη μία πλευρά της ζυγαριάς.

Από την άλλη πλευρά βαρύνουν η συνεχιζόμενη ύφεση και η υψηλή ανεργία και η συνεπαγόμενη ανάγκη των νοικοκυριών να αντλήσουν από τις καταθέσεις τους απαραίτητους πόρους και οι φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες αφορούν την περιουσία και όχι το παραγόμενο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης

* Πάνω από 10 δισ. ευρώ σε μετρητά φυλούσαν σε σεντούκια και θυρίδες οι Έλληνες λόγω εκλογών

* Η Κύπρος «τρόμαξε» τελικά τους καταθέτες – Έπεσαν 1,8 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Απρίλιο