A- A+
Η Κύπρος «τρόμαξε» τελικά τους καταθέτες – Έπεσαν 1,8 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Απρίλιο
Μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 1,793 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο, έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, στο τέλος Απριλίου τα υπόλοιπα των αποταμιεύσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων υποχώρησαν στα 162,29 δισ. ευρώ από 164,079 δισ. ευρώ ένα μήνα νωρίτερα.

Με τον τρόπο αυτό ανακόπηκε το τρίμηνο ανοδικό σερί των μεγεθών που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τα αίτια της πτώσης

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι εκροές των καταθέσεων οφείλονται κυρίως στην αναστάτωση που προκάλεσαν στον αποταμιευτικό κοινό οι εξελίξεις στην Κύπρο με το «κούρεμα» στις δύο μεγαλύτερες τράπεζες του νησιού.

Επιπλέον, καταλυτικά για τη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος λειτούργησαν και οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του επικεφαλής του Eurogroup, όσο και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων περί ασφάλειας των καταθέσεων μόνο μέχρι του ορίου των 100.000 ευρώ.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαρροής από τις ελληνικές τράπεζες προήλθε από τα φυσικά πρόσωπα, τα υπόλοιπα των οποίων τον Απρίλιο μειώθηκαν κατά 1,47 δισ. ευρώ.

Αναπλήρωση από ELA

Οι καταθέσεις που διέρρευσαν αναπληρώθηκαν από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δανεισμός μέσω του οποίου αυξήθηκε τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση από τον ELA ενισχύθηκε σε μηνιαία βάση την υπο εξέταση περίοδο κατά 12,2 δισ. ευρώ.

Η μεταβολή αυτή είναι αποτέλεσμα της υποχώρησης του δανεισμού απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τα 70,73 δισ. ευρώ σε 60,9 δισ. ευρώ και της απόσυρσης καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι η μείωση του δανεισμού από την ΕΚΤ είναι συγκυριακή και οφείλεται στη λήξη ομολόγων εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο, τα οποία θα επανεκδοθούν άμεσα.