A- A+
Οδηγός για τα τραπεζικά warrants - Πότε θα κερδίσουν οι κάτοχοί τους
Οδηγός για τους τίτλους παραστατικούς δικαιωμάτων προς κτήση μετοχών, των γνωστών πλέον στη χρηματιστηριακή πιάτσα warrants, έδωσε στη δημοσιότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τριών συστημικών τραπεζών θα λάβουν εκτός από τις νέες μετοχές και warrants.

Ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, 10% ή 12%, κάθε warrant θα δίνει τη δυνατότητα αγοράς 9 ή 7,2 μετοχών αντίστοιχα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Πώς λειτουργεί

Ο κάτοχος του warrant μπορεί να εξασκήσει τον τίτλο του και να λάβει μετοχές σε συγκεκριμένες ημερομηνίες οι οποίες προβλέπονται στην Π.Υ.Σ. και εξειδικεύονται στο Ενημερωτικό Δελτίο του εκδότη.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν 9 ημερομηνίες, ανά εξάμηνο με έναρξη από την ημέρα εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των τραπεζικών warrants και λήξη σε 4.5 έτη από την ημέρα αυτή, κατά τις οποίες είναι δυνατόν ο κάτοχος να ασκήσει τους τίτλους του και να λάβει μετοχές.

Σε κάθε μία από αυτές τις ημερομηνίες ο κάτοχος δύναται να εξασκήσει μερικώς, ολικώς ή να μην εξασκήσει το δικαίωμα μετατροπής του τίτλου του σε μετοχές.

Η τελευταία ημερομηνία άσκησης ταυτίζεται με την ημερομηνία λήξης του warrant.

Η τιμή εξάσκησης

Warrants τα οποία δεν έχουν ασκηθεί μέχρι και την ημερομηνία λήξης τους εκπνέουν χωρίς οικονομικό όφελος για τον κάτοχό τους.

Οι τιμές άσκησης είναι γνωστές εκ των προτέρων. Ειεικότερα, η τιμή άσκησης του Δικαιώματος Αγοράς που αντιστοιχεί σε κάθε Warrant για την απόκτηση μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ ισούται με την τιμή διάθεσης στο ΤΧΣ των μετοχών στο πλαίσιο της αύξησης, πλέον δεδουλευμένων τόκων με ετήσιο επιτόκιο 3% πλέον περιθωρίου:

• 1% (100 μονάδων βάσης) για το πρώτο έτος από την έκδοση των Τίτλων,

• 2% (200 μονάδων βάσης) για το δεύτερο έτος,

• 3% (300 μονάδων βάσης) για το τρίτο έτος,

• 4% (400 μονάδων βάσης) για το τέταρτο έτος και

• 5% (500 μονάδων βάσης) για το εναπομείναν διάστημα επί του αριθμού των Νέων Μετοχών που δικαιούται να αποκτήσει ο κάτοχος του Warrant κατά την άσκηση του δικαιώματός του.

Η Τιμή Άσκησης των Δικαιωμάτων Αγοράς θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα σε περίπτωση εταιρικών πράξεων και θα ανακοινώνεται από την εκδότρια στην ιστοσελίδα της και στο
Ημερήσιο Δελτίο Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών αντίστοιχα.

Από τι εξαρτάται η τιμή

Επειδή τα warrants θα είναι διαπραγματεύσιμα στο ΧΑ, οι κάτοχοί τους θα μπορούν να τα πουλήσουν σε επενδυτές πριν την ημερομηνία εξάσκησης.

Η τιμή πώλησής τους θα ισούται με το κέρδος για τον επενδυτή, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε θα λάβει τους τίτλους δωρεάν.

Οι παράμετροι που επηρεάζουν την Αποτίμηση του Warrant Οι παράμετροι οι οποίοι επηρεάζουν την θεωρητική τιμή ενός καλυμμένου Warrant και του συγκεκριμένου Bermudan Call Warrant είναι οι εξής:

1. Χρηματιστηριακή τιμή της υποκείμενης μετοχής

Με δεδομένες όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές, η τιμή του warrant αυξάνει με την αύξηση της τιμής της μετοχής και αντίστοιχα μειώνεται με την πτώση της τιμής της μετοχής.

2. Τιμή εξάσκησης

Παρά το γεγονός ότι η τιμή εξάσκησης είναι γνωστή κατά την έκδοση του warrant και δεν αλλάζει (παρά μόνο τοκιζόμενη με γνωστό εκ των προτέρων επιτόκιο ή στην περίπτωση εταιρικών πράξεων), όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή εξάσκησης σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή της υποκείμενης μετοχής, τόσο πιο υψηλή είναι η αξία του warrant.

3. Χρόνος μέχρι τη λήξη

Τα warrants ενσωματώνουν στην αποτίμησή τους χρονική αξία (time value) η οποία απομειώνεται με ντετερμινιστικό ρυθμό με την πάροδο του χρόνου.

Ο ρυθμός αυτός αυξάνεται όσο το warrant πλησιάζει προς τη λήξη.

4. Επιτόκιο χωρίς κίνδυνο

Αφορά το ισχύον επιτόκιο για επενδύσεις χωρίς κίνδυνο για την περίοδο μέχρι τη λήξη του warrant. Αύξηση του επιτoκίου χωρίς κίνδυνο ενισχύει την αξία του warrant

5. Μερισματική απόδοση

Αφορά την ετησιοποιημένη μερισματική απόδοση που εκτιμάται ότι θα πληρώσει η υποκείμενη μετοχή κατά τη διάρκεια ζωής του warrant. Αύξηση της μερισματικής απόδοσης έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξία του warrant καθώς ουσιαστικά μειώνει την αξία της μετοχής.

6. Μεταβλητότητα

Η ετησιοποιημένη εκτιμώμενη μεταβλητότητα αποδόσεων της υποκείμενης μετοχής για το διάστημα μέχρι την λήξη του warrant είναι η σημαντικότερη παράμετρος στην αποτίμηση ενός warrant.

Όσο μεγαλύτερη είναι η εκτιμώμενη μεταβλητότητα τόσο πιο υψηλή είναι η τιμή του warrant.