A- A+
Reuters: Τρελές αποδόσεις έως και 800% υπόσχονται οι ελληνικές τράπεζες μέσω των αυξήσεων
Ιλιγγιώδεις αποδόσεις της τάξης του 800% και άνω υπόσχονται σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters οι ελληνικές τράπεζες, μέσω της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής τους που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Οι Γερμανοί αξιωματούχοι που γκρινιάζουν ότι διέσωσαν την Ελλάδα χωρίς να λάβουν κανένα αντάλλαγμα, καλύτερα να κάνουν ότι δεν βλέπουν» επισημαίνε ο αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters George Hay.

Όπως επισημαίνει, τα hedge funds και άλλοι επενδυτές που ελπίζουν να βοηθήσουν την ανακεφαλαιοποίηση του προβληματικού τραπεζικού κλάδου της χώρας, μπορεί να καταλήξουν με ιλιγγιώδεις αποδόσεις της τάξης του 800% και άνω, έστω και αν οι ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν μόνο με το 10% της διάσωσης.

Το deal των αυξήσεων

Το Reuters αναφέρεται στο παράδειγμα της Alpha Bank. Συγκεκριμένα, τονίζει πως η ελληνική τράπεζα χρειάζεται 4,6 δισ. ευρώ για την αναπλήρωση των ζημιών από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Από την στιγμή που τουλάχιστον 10% μπορεί να χρηματοδοτηθεί ιδιωτικώς, η τράπεζα θα παραμείνει ιδιωτική αντί να κρατικοποιηθεί, μολονότι η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την «τσέπη» της ευρωζώνης.

Καθώς το ελληνικό ΑΕΠ συνεχίζει να συρρικνώνεται, οι μέτοχοι μπορεί να εξοστρακιστούν στο μέλλον, αν και οι τράπεζες ανακεφαλαιώνονται ώστε να έχουν συντελεστή core tier 1 στο 9%.

Bonus από τα warrants

Για να ισορροπήσει η κατάσταση, με κάθε μετοχή που αγοράζει ο ιδιώτης επενδυτής θα λαμβάνει δωρεάν warrant, που θα δίνει το δικαίωμα αγοράς έως 9 επιπλέον μετοχών στην διάρκεια των επόμενων 4,5 ετών. Έτσι η τράπεζα θα μπορέσει να ανακεφαλαιωθεί στον μισό χρόνο.

Το «κόλπο» είναι ότι τα warrants είναι αποτιμημένα σε σχεδόν το ίδιο επίπεδο με το δικαίωμα στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό είναι ασυνήθιστο: Συνήθως αυτά τα εργαλεία αποτιμώνται πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή της μετοχής.

Ως εκ τούτου, αν υποθέσουμε ότι οι μετοχές θα ενισχυθούν, τότε η απόδοση θα κατευθυνθεί στους ιδιώτες επενδυτές. Αν διπλασιαστεί, για παράδειγμα, η απόδοση θα ξεπεράσει το 800%.

Γκρίνια στη Γερμανία

Στο δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά στη Γερμανία, για την οποία επισημαίνεται ότι θα υπάρξει γκρίνια αν τα πράγματα πάνε καλά στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται σχετικά, το στοίχημα που έβαλε η τρόικα ήταν ότι η κοινή γνώμη δεν θα νοιαζόταν για τους υπερβολικά γενναιόδωρους όρους ανακεφαλαίωσης, εφόσον η επανεκκίνηση του τραπεζικού κλάδου θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ανακάμψει και να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης.

Δεδομένου όμως ότι οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης θα διαθέσουν το 90% των χρημάτων, αν δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν περισσότερα πλεονεκτήματα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγάλη γκρίνια.