A- A+
FT: Τα hedge funds «παίζουν» ελληνικές τράπεζες - Αλμα στο ΧΑ
Εντυπωσιακή είναι η άνοδος των τραπεζικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα, εν μέσω μπαράζ θετικών δημοσιευμάτων για τη χώρα, την οικονομία και τον κλάδο. Τι λένε αναλυτές για τις κινήσεις στο ταμπλό του ΧΑ.

Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται ότι ορισμένα από τα μεγαλύτερα hedge funds στον κόσμο διοχετεύουν χρήματα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο προσδοκώντας σε πιθανές αποδόσεις, παρά το ότι η χώρα εξακολουθεί να παλεύει για την επαναφορά της οικονομίας σε ορθή τροχιά καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε βαθιές περικοπές δαπανών.

Farallon Capital, York Capital Management, QVT Financial και Dromeus είναι μερικά από τα hedge funds που αναμένεται να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της χώρας.

Ανοδος στο ΧΑ

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας και ενόψει της έναρξης διαπραγμάτευσης τις επόμενες ημέρες των δικαιωμάτων συμμετοχής στις αυξήσεις των τριών συστημικών τραπεζών, οι μετοχές του κλάδουν σημειώνουν διψήφια ποσοστά κερδών.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η εκρηκτική αυτή άνοδος δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κάποια λογική εξήγηση, προσθέτοντας ότι θα περίμενε κανείς να υπήρχε πίεση στις τιμές ενόψει των εκδόσεων νέων μετοχών.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ανάδοχοι των αυξήσεων να δημιουργούν «κλίμα» στο χρηματιστήριο για τη διασφάλιση της επιτυχίας των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης με αυξημένη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Που μπαίνουν hedge funds

Στο δημοσίευμα των FT αναφέρεται ότι τα hedge funds είναι από τους επενδυτές που ενεπλάκησαν σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 550 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις.

Το ενδεχόμενο επενδύσεων στις τράπεζες, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, φέρεται να εξετάζουν η Third Point, η οποία τον προηγούμενο χρόνο αποκόμισε 500 εκατ. δολ. αγοράζοντας φτηνά κρατικά ελληνικά ομόλογα και η CQS, το μεγαλύτερο πιστωτικό hedge fund στην Ευρώπη.

Farallon, York, CQS και Third Point αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η QVT δεν απάντησε στο αίτημα για σχόλιο την Παρασκευή.

Πιστεύουν στο καλό σενάριο

Ορισμένοι διαχειριστές hedge fund πιστεύουν ότι το στοίχημα στις τράπεζες της χώρας μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο προσοδοφόρο από ότι τα προηγούμενα στοιχήματα στην ανάκαμψη των ελληνικών αγορών.

«Είναι η μητέρα όλων των στοιχημάτων ανάκαμψης», δήλωσε ο Αχιλλέας Ρίσβας, γενικός διευθυντής στη Dromeus η οποία ξεκίνησε τον προηγούμενο χρόνο hedge fund επικεντρωμένο στην Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι απείρως ελκυστική λόγω της ασυμμετρίας στις αποδόσεις».

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Alpha Bank θα συμπληρωθούν με ένεση ρευστότητας 4 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ.

Τα hedge funds δελεάζονται να συμμετάσχουν λόγω των πιθανών αποδόσεων που μπορεί να αποκομίσουν μέσω των ειδικών warrant που δίνονται με τις νέες μετοχές.

Καλό deal από τρόικα

«Η τρόικα δημιούργησε τελικά μία απίστευτα καλή συμφωνία για τα hedge funds» αναφέρει διαχειριστής χαρτοφυλακίου για μία από τις προαναφερθείσες εταιρίες. Είχε προϋπολογιστεί ότι τα funds θα έπαιρναν «περίπου το ένα τρίτο» από ότι τελικά ζήτησαν, δήλωσε δείχνοντας το μέγεθος του ενδιαφέροντος.

Τα warrant της Alpha Bank είναι ανταλλάξιμα σε εξαμηνιαία βάση, και προσφέρουν στους επενδυτές από 7,3 έως 9 μετοχές του ΤΧΣ, στην τιμή έκδοσης της μετοχής.

«Είναι δωρεάν κέρδος με περιορισμένο πτωτικό κίνδυνο» δήλωσε ο κ. Ρίσβας και συμπλήρωσε: «Κίνηση της τάξεως του 50% στην τιμή της μετοχής θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 400% στην αξία του warrant».

Αν και οι ελληνικές αρχές θέλουν να επαναλάβουν την επιτυχία της άντλησης κεφαλαίων που καταγράφεται στην περίπτωση της Alpha Bank και σε άλλες τράπεζες, τα hedge funds είναι πιο επιφυλακτικά. Ορισμένα εξετάζουν το ενδεχόμενο παράλληλης συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση της Piraeus Bank.

Πολλοί όμως, δηλώνουν ότι η περίπτωση είναι διαφορετική για την Εθνική Τράπεζα, που είναι πιο πιθανή υποψήφια για σχεδόν ολοκληρωτική κρατικοποίηση.