A- A+
Εθνική: Χαμηλότοκα δάνεια για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες
Νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα με την ονομασία «Ενεργειακή Εθνοστέγη», μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που θέλουν να προβούν σε ενεργειακή αναβάθμιση της περιουσίας τους, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, λανσάρει η Εθνική Τράπεζα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Απ. Ταμβακάκης, η αρμόδια υπουργός κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Ι. Αλαβάνος, επισημάνθηκαν οι προοπτικές επιτυχίας του προγράμματος επιδότησης με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον» και οι δυνατότητες που προσφέρει για τόνωση της οικονομίας.

Το πρόγραμμα της Εθνικής θα δοθεί με ευνοϊκούς όρους, καθώς το επιτόκιο χωρίς να υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις θα ανέρχεται σε επίπεδα χαμηλότερα κατά 300 μονάδες βάσης από το επιτόκιο καταναλωτικών δανείων της τράπεζας.

Σε περίπτωση που υπάρχουν εξασφαλίσεις, το επιτόκιο θα είναι συνδεδεμένο με το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor και μικρότερο κατά 100 μονάδες βάσης από το εκάστοτε επιτόκιο των επισκευαστικών δανείων της τράπεζας, δηλαδή θα κυμαίνεται πέριξ του 4%.

Μέσω του δανείου θα χρηματοδοτείται ως και το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού για έργα ενεργειακής αναβάθμισης, με ή χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Η διάρκεια χρηματοδότησης θα είναι ως 5 έτη για δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και ως 15 έτη για δάνεια με εξασφαλίσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις παρέχεται δυνατότητα για 12μηνη περίοδο χάριτος για την καταβολή του κεφαλαίου, ενώ η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνεται δωρεάν. Επιπλέον, για έργα των οποίων η χρηματοδότηση από την ΕΤΕ έχει εγκριθεί, θα προβλέπεται πρόγραμμα παράλληλης χρηματοδότησης του μηχανικού-εργολάβου με βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κινήσεως για την ολοκλήρωση του έργου.