A- A+
Τέλος στη συγχώνευση ΕΤΕ - Eurobank έβαλε η τρόικα - Η ανακοίνωση της ΤτΕ
Σε οριστικό ναυάγιο οδηγείται η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, καθώς ούτε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατάφερε να μεταπείσει την τρόικα, η οποία διέλυσε τον τραπεζικό γάμο.

Στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ελλάδος «επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου».

Όπως αναφέρει σχετικά, και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Αυτό σημαίνει ότι Εθνική και Eurobank θα κινηθούν αυτόνομα για την εξασφάλιση της ελάχιστης συμμετοχής του 10% που απαιτείται για τη διασφάλιση του ιδιωτικού τους χαρακτήρα.

Υενθυμίζεται ότι η ΕΤΕ έχει κεφαλαιακές ανάγκες 9,7 δισ. ευρώ και η Eurobank 5,9 δισ. ευρώ, με βάση την έκθεση για την ανακεφαλαιοποίηση που έχει δημοσιοποιήσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το ΤΧΣ βάζει τα λεφτά

Στην ανακοίνωσή της η Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια.

«Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα» υπογραμμίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Και καταλήγει ως εξής: «Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος».

Το σχέδιο της τρόικας

Κατά ορισμένες πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα θα κληθεί να απορροφήσει τις μικρές τράπεζες, οι οποίες δεν δείχνουν ικανές να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφαλαία.

Με βάση το ίδιο σενάριο, η Eurobank, η οποία θα αποτελέσει το τέταρτο συστημικό πόλο, θα παραμείνει αυτόνομη και θα απορροφήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η τρόικα είναι δυσαρεστημένη με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και εξετάζεται η αντικατατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της Αλέξανδρου Τουρκολιά, με τον πρώην διοικητή του ομίλου Τάκη Αράπογλου, υπό την προεδρία του Παναγή Βουρλούμη.