A- A+
Χαλάει (;) το deal ΕΤΕ - Eurobank - Σε λίγο οι επίσημες ανακοινώσεις από Τράπεζα της Ελλάδος
Από στιγμή σε στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει ανακοίνωση για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με την Eurobank, χωρίς να αποκλείεται η ακύρωση του deal. Το παζάρι με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν δέχεται παράταση στο χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης για το νέο όμιλο της Εθνικής Τράπεζας.

Ως εκ τούτου θεωρείται δεδομένη η πραγματοποίηση δύο ξεχωριστών αυξήσεων κεφαλαίου, μία για την ΕΤΕ και μία για την Eurobank.

Σε μία τέτοια περίπτωση, η συγχώνευση θα είναι απίθανο να ολοκληρωθεί, καθώς το σχήμα θα οδηγεί στο 100% στην «αγκαλιά» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Όλες οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε λίγο από την Τράπεζα της Ελλάδος, με «ένα αναλυτικότατο δελτίο τύπου» όπως μας λέει πηγή από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ανακοίνωση αναμένεται να εκδώσει και η Eurobank.

Το σχέδιο της τρόικας

Κατά ορισμένες πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα θα κληθεί να απορροφήσει τις μικρές τράπεζες, οι οποίες δεν δείχνουν ικανές να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφαλαία.

Με βάση το ίδιο σενάριο, η Eurobank, η οποία θα αποτελέσει το τέταρτο συστημικό πόλο, θα παραμείνει αυτόνομη.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών η τρόικα είναι δυσαρεστημένη με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και εξετάζεται η αντικατατάσταση του διευθύνοντος συμβούλου της Αλέξανδρου Τουρκολιά, με τον πρώην διοικητή του ομίλου Τάκη Αράπογλου, υπό την προεδρία του Παναγή Βουρλούμη.