A- A+
Στεγαστικά: Συζητήσεις για να «κουρευτούν» οι δόσεις λιγότερο, αλλά σε περισσότερους δανειολήπτες
«Κολλημένο» στην τρόικα παραμένει το σχέδιο ανακούφισης των νοικοκυριών με δυσκολίες στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους. Αναζητείται τρόπος να ενταχθούν περισσότερα δάνεια στη ρύθμιση.

Το σχέδιο που έχουν παρουσιάσει το υπουργείο Ανάπτυξης και οι ελληνικές τράπεζες στους εκπροσώπους των δανειστών προβλέπει την παροχή περιόδου χάριτος σε όσους έχουν υποστεί σοβαρές εισοδηματικές απώλειες μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Συγκεκριμένα, όσοι πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί, με βάση πάντα το αρχικό σχέδιο, θα πληρώνουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μόνο τους τόκους του δανείου τους, επιβαρυνόμενοι με ετήσιο επιτόκιο 1,50%, χωρίς η συνολική δόση να ξεπερνά το 30% του εισοδήματός τους.

Το αρχικό σχέδιο

Οι προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση είναι οι εξής:

Α) Το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ

Β) Το εισόδημά τους έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 35% από την 1/1/2010

Γ) Η αντικειμενική αξία του προσημειωμένου ακινήτου δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ

Ωστόσο, με δεδομένη τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις επισφάλειες τους τελευταίους μήνες, η τρόικα αναζητά μία άλλη λύση που από τη μία πλευρά να μην «καίει» περισσότερα κεφάλαια για τις τράπεζες και από την άλλη να δίνει τη δυνατότητα ανακούφισης περισσότερων δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθυστερήσεις στα στεγαστικά δάνεια στο τέλος του 2012 προσέγγισαν το 22%, με τις τάσεις να παραμένουν ανοδικές.

Πώς θα αυξηθούν οι δικαιούχοι

Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται νέος συμβιβασμός, ώστε να επιτευχθεί μείωση των δόσεων για περισσότερα νοικοκυριά, χωρίς να επιβαρυνθούν οι τράπεζες πιο πολύ.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χαλαρώσουν τα εισοδηματικά κριτήρια, που με βάση την αρχική πρόταση αποκλείουν όσους δήλωσαν πάνω από 25.000 ευρώ στην εφορία, και ως αντάλλαγμα να αυξηθεί το επιτόκιο εξυπηρέτησης του δανείου κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, από το 1,50% σε υψηλότερα επίπεδα, ενδεχομένως και κοντά στο 3%.

Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, καθώς μετά το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Κύπρο κάθε δημιουργία πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών που δεν μπορούν να καλυφθούν, εγκυμονεί κινδύνους.