A- A+
Alpha Bank: Έρχεται μεγάλη ύφεση στην Κύπρο - Τί θα γίνει με τράπεζες
Μεγάλη και μακροχρόνια θα είναι η πτώση του ΑΕΠ στην Κύπρο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Alpha Bank. «Το μέγεθός της θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμεριφερθούν όλοι στο νησί μετά το κούρεμα» τονίζει.

Σύμφωνα με το δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εξέδωσε η τράπεζα την Πέμπτη, «οδηγηθήκαμε σε μια άνευ προηγούμενου επιβολή της ουσιαστικής ακύρωσης της δυνατότητας λειτουργίας (αντί της αναγκαίας εξυγίανσης) του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου τόσο στη βραχυχρόνια όσο και στη μεσο-χρόνια περίοδο».

Ειδικότερα, η αποκατάσταση της καταλυτικά διαταραγμένης εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στην οικονομία της Κύπρου μετά τα συμβάντα της προηγούμενης εβδομάδος θα είναι ένα εγχείρημα με σχεδόν αξεπέραστες δυσκολίες.

Η Alpha Bank διατυπώνει τα ακόλουθα ερωτήματα:

  • Πως θα συμπεριφερθούν αυτοί οι καταθέτες μόλις αποκτήσουν τη δυνατότητα ανάληψης των δικών τους χρημάτων;
  • Πότε θα ξεχαστούν τα ανωτέρω έτσι ώστε να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη για τοποθετήσεις αποταμιεύσεων στις τράπεζες της Κύπρου, όπως φαίνεται να διαβεβαιώνει του Eurogroup;

Επιπτώσεις στην αγορά

Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η αναπόφευκτη μεγάλη μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου λόγω των ανωτέρω ανεξέλεγκτων πρακτικών, φαίνεται ότι επιδιώκεται ανοικτά από το Eurogroup - που κάνει λόγο για μείωση του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου στο μέσο όρο της ΕΕ-27 έως το 2018.

Αυτή, ωστόσο, η επιβληθείσα δραστική μείωση των καταθέσεων χωρίς επιστροφή, η οποία μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισ. ευρώ, θα συνεπάγεται αναπόφευκτα τη δημιουργία υπέρμετρα μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων στη νέα Τράπεζα Κύπρου και θα διογκώσουν αναπόφευκτα περαιτέρω την ήδη διογκωμένη (με τα 9,2 δισ. ευρώτης Λαϊκής)εξάρτησή της από την ΕΚΤ.

Θα υπάρξουν τότε αφόρητες πιέσεις για δραστική μείωση της χρηματοδότησης της οικονομίας στα επόμενα έτη καθώς και για τον περιορισμό των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και προσφοράς ολοκληρωμένων επιχειρηματικών υπηρεσιών σε ξένες επιχειρήσεις που ήταν ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου έως σήμερα.

Η πτώση του ΑΕΠ

«Αυτό θα έχει αναπόφευκτα πολύ σημαντικές και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου και στη ζωή των κατοίκων της» υποστηρίζει η Alpha Bank.

Και προσθέτει: «η έκταση της πτώσης του ΑΕΠ της χώρας δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί διότι τα νέα δεδομένα ακόμη διαμορφώνονται και οι συμπεριφορές των οικονομικών μονάδων στο νησί θα πρέπει να εκδηλωθούν σαφέστερα.

Σε σχέση με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία επισημαίνει ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθούν.

«Ελπίζεται ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν θα έχουν αρνητική επίπτωση στην πορεία βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, καθώς η ελληνική οικονομία, βρίσκεται πλέον σε εξαιρετικά προχωρημένο στάδιο προσαρμογής και είναι ως εκ τούτου λιγότερο ευάλωτη» σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.