A- A+
Στο νόμο Κατσέλη για «κούρεμα» δανείων και οι ελεύθεροι επαγγελματίες
Τη δυνατότητα χρήσης των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου Κατσέλη για τη μείωση των τραπεζικών τους χρεών, έχουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, δικαίωμα υπαγωγής στο νόμο για τα υπερχεωμένα νοικοκυριά έχουν πλέον και κατηγορίες επαγγελματιών, όπως γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, οδηγοί αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρονικοί, προγραμματιστές, που αποκλειστικώς ή κατά κύριο λόγο προσφέρουν την προσωπική τους εργασία και δεν χαρακτηρίζονται έμποροι.

Αυτό προκύπτει από την με Αριθ. Πρωτ.: Β13-5 απόφαση του Υπ.Ανάπτυξης, σε απάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου σχετικά με την ένταξη ελ. επαγγελματίων και άλλων επιτηδευματιών στο νόμο 3869/2010 «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων».

Συγκεκριμένα σε έγγραφο του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρεται ότι ο υφιστάμενος νόμος 3869/2010, τροπολογία του οποίου βρίσκεται σε στάδιο διαβουλεύσεων, απευθύνεται σε υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα, και προϋπόθεση ένταξης αυτών στον νόμο είναι να μην έχουν πτωχευτική ικανότητα.

Ποιοι θεωρούνται έμποροι

Το άρθρο 2 παρ 1 του πτωχευτικού κώδικα ορίζει ότι πτωχευτική ικανότητα έχουν οι έμποροι. Κατά το Β.Δ. 19-04/1-5/1835 άρθρο 1, ορίζεται ότι έμποροι είναι όσοι μετέρχονται πράξεις εμπορικές και κύριο επάγγελμα έχουν την εμπορία.

Επίσης κατά το Β.Δ. 2/14-05-1835, προβλέπεται ποιες είναι οι εμπορικές πράξεις βάσει των οποίων κάποιος αποκτά την εμπορική ιδιότητα.

Συνεπώς, στα πλαίσια του ν. 3869/2010 υπάγονται και οι επαγγελματίες που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως π.χ. γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κλπ, ομοίως, οδηγοί αυτοκινήτων, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρονικοί, προγραμματιστές, που αποκλειστικώς ή κατά κύριο λόγο προσφέρουν την προσωπική τους εργασία και δεν χαρακτηρίζονται έμποροι.

Προσθέτως υπάγονται και όσοι ήταν έμποροι έπαψαν όμως την εμπορία ή την οικονομιική τους δραστηριότητα χωρίς κατά την παύση αυτή να έχουν παύσει τις πληρωμές τους. (άρθρο 2 παρ. 3 πτωχευτικού κώδικα).

Οι εναλλακτικές των εμπόρων

Οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα.

Σημειώνεται περαιτέρω, ότι νομολογιακά και ερμηνευτικά στο πεδίο εφαρμογής του νόμου ήδη υπάγονται και οι «μικροέμποροι» δηλαδή φυσικά πρόσωπα που ασκούν την εμπορική τους δραστηριότητα κατά βάση μέσα από την προσωπική τους εργασία, αποβλέποντας στον βιοπορισμό τους, και έχουν περιορισμένες οφειλές από εμπορικές πράξεις.

Τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και ως εκ τούτου δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.

Αναφορικά με την υπερχρέωση των εμπόρων που έχουν πτωχευτική ικανότητα αυτοί υπάγονται στον πτωχευτικό κώδικα.