A- A+
«Κούρεμα» έως 30% στην Κύπρου, «σφαγή» στη Λαϊκή πάνω από τις 100.000 ευρώ
Απόφαση διάσωσης της Κύπρου έλαβε το Eurogroup, μετά τη συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για «κούρεμα» καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και «λύση» της Λαϊκής Τράπεζας.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο που επικύρωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα ξημερώματα της Δευτέρας, προβλέπει τα εξής:

1) «Κούρεμα» καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου

Αν και το ποσοστό δεν έγινε γνωστό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου τόνισε ότι δεν θα ξεπεράσει το 30% έναντι 60% που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες πρότεινε η τρόικα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι καταθέτες που υπόκεινται απώλειες θα λάβουν μετοχές της Τράπεζας Κύπρου.

2) Διάλυση της Λαϊκής Τράπεζας

Η Λαϊκή Τράπεζα διασπάται σε «καλή» και «κακή» με την πρώτη να απορροφάται από την Τράπεζα Κύπρου και τη δεύτερη να τίθεται σε εκκαθάριση.

Με τον τρόπο αυτό διασώζονται οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, ενώ όλα τα ποσά πάνω από αυτό το όριο «παγώνουν».

Οι καταθέτες θα αποζημιωθούν από το προϊόν εκκαθάρισης της «κακής» Λαϊκής, σε βάθος αρκετών ετών.

3) Δημοσιονομικό πακέτο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συστήσει ειδική ομάδα δράσης, που θα σχεδιάσει σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων, το οποίο θα περιλαμβάνει μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, περικοπές στις δαπάνες του κράτους και άλλες δράσεις απελευθέρωσης των αγορών.

Ανακοίνωση της ΚτΚ

«Η σημερινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο του Eurogroup, διασφαλίζει την αποφυγή χρεοκοπίας του Κύπρου και των συνεπειών μας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα.

Με τη συμφωνία έχει, επίσης, αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας, συνεχίζει.

Η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί και κεφαλαιοποιηθεί πλήρως στη βάση σχετικής νομοθεσίας, θα αποκτήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια, άλλα στοιχεία ενεργητικού και τις ασφαλισμένες καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας.

Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας υγιούς και ανθεκτικής τράπεζας, ικανής να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πελατών της και της κυπριακής οικονομίας ευρύτερα.

«Η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων, θα βοηθήσει στην ανασύσταση ενός ισχυρού τραπεζικού τομέα που θα συμβάλει ουσιαστικά στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας» καταλήγει η νομισματική αρχή της Κύπρου.

Η απόφαση του Eurogroup

Με βάση επίσημο έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Eurogroup, η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο περιλαμβάνει τα εξής:

1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα διαλυθεί άμεσα με πλήρη συνεισφορά των μετόχων, των κατόχων χρεογράφων/ αξιογράφων και των μη ασφαλισμένων καταθετών (δηλαδή καταθετών με πέραν των 100.000 ευρώ) στη βάση απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, στο πλαίσιο του νέου νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή περί Εξυγίανσης και Αναδιάρθρωσης.

2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα ρευστοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας περιόδου.

3. Η καλή τράπεζα θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου, με βάση τον περί Εξυγίανσης και Αναδιάρθρωσης Νόμο, μετά από παραστάσεις που έγιναν με τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών. Η Τράπεζα Κύπρου θα αναλάβει την υποχρέωση των 9 δις. ευρώ ELA της Λαϊκής Τράπεζας.

Μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου θα παραμείνουν «παγωμένες» μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών και ίσως στη συνέχεια να τεθούν συγκεκριμένοι περιορισμοί.

4. Το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου στη βάση των δεδομένων κανόνων.

5. Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω της μετατροπής ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο με την πλήρη συνεισφορά των μετόχων και των κατόχων αξιογράφων/ χρεογράφων.

6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε στο τέλος του Προγράμματος Συναντίληψης ο δείκτης κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου να ανέβει στο 9%.

7. Όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα προστατευτούν πλήρως με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

8. Τα χρήματα που θα πάρει η Κύπρος στο πλαίσιο του Προγράμματος δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου.