A- A+
Τα σενάρια για το «κούρεμα» στις καταθέσεις – Haircut ως 50% πάνω από 100.000 ευρώ στη Λαϊκή
Στις Βρυξέλλες θα παιχτεί η τελευταία πράξη του κυπριακού δράματος, όπου την Κυριακή το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει μία λύση που σε κάθε περίπτωση θα περιλαμβάνει «κούρεμα» καταθέσεων.

Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν συνολικά 5,8 δισ. ευρώ μέσω της αναδιάρθρωσης του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που συνεπάγεται απώλεια καταθέσεων για τους πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ήδη η κυπριακή Βουλή έχει ψηφίσει από το βράδυ της Παρασκευής την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, απόφαση που υπολογίζεται ότι διασφαλίζει 2,6 δισ. ευρώ.

Το «κούρεμα» στη Λαϊκή

Αυτό επιτυγχάνεται με την μεταφορά όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, δηλαδή των υπολοίπων άνω των 100.000 ευρώ, στην «κακή» τράπεζα που δημιουργείται και τίθεται σε εκκαθάριση.

Οι καταθέτες αυτοί θα αποζημιωθούν από το προϊόν εκκαθάρισης και εκτιμάται ότι σε δεύτερη φάση θα περιορίσουν τη χασούρα τους, το «κούρεμα» δηλαδή, στο 50%, αφού προς το παρόν όλα τα υπόλοιπα που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ «παγώνουν».

Από την άλλη πλευρά, δεν «πειράζονται» οι καταθέσεις των πελατών της Λαϊκής Τράπεζας, έως το πανευρωπαϊκό όριο ασφαλείας των 100.000 ευρώ, οι οποίες μεταφέρονται στη νέα υγιή τράπεζα που δημιουργείται.

Τα 3 σενάρια

Μετά την εξασφάλιση 2,6 δισ. ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα, η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα καλείται να συγκεντρώσει επιπλέον 3,2 δισ. ευρώ, ώστε η συνολική συνεισφορά από το τραπεζικό σύστημα να φτάσει στο επίπεδο - στόχο των 5,8 δισ. ευρώ.

Αυτά τα κεφάλαια, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης, μπορούν να προκύψουν ως εξής:

1. Με την επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, δηλαδή με «κούρεμα» σε όλες τις καταθέσεις της τράπεζας που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ

2. Με την επιβολή χαμηλότερου του 25% τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου, αλλά με την επιβολή κάποιου μικρότερου «κουρέματος» και στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος

3. Με την επιβολή μικρότερου, αλλά ενιαίου τέλους, σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες στην Κύπρο