A- A+
Μαζικό κλείσιμο λογαριασμών στην Αγγλία από Έλληνες που είχαν «φυγαδεύσει» τα ευρώ τους
Σε κλείσιμο εκατοντάδων λογαριασμών που ανοίχτηκαν πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2012, υπό το φόβο της …δραχμής, προχωρούν οι Έλληνες κάτοχοί τους, καθώς η διατήρησή τους κρίνεται ασύμφορη.

Ο λόγος γίνεται για λογαριασμούς που άνοιξαν κυρίως μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2012, από Έλληνες που ήθελαν να διαφυλάξουν τα χρήματά τους, από τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας, εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος.

Αρκετοί ήταν οι καταθέτες που προτίμησαν να ανοίξουν λογαριασμό στην Βρετανία, μέσω υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας.

Η διαδικασία, αν και χρονοβόρος, μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς χρειαστεί να ταξιδέψει ο καταθέτης στη βρετανική πρωτεύουσα.

Κύμα επιστροφής

Μετά τις εκλογές, η συγκρότηση κυβέρνησης και η εκταμίευση των δόσεων της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, βελτίωσαν το κλίμα στην αγορά.

Από τις αρχές του περασμένου φθινοπώρου ξεκίνησε η σταδιακή επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τάση που ενισχύθηκε όσο περνούσε ο καιρός.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι από τις τελευταίες εκλογές η άνοδος των υπολοίπων των καταθέσεων στις τράπεζες κινείται στην περιοχή των 16 – 17 δισ. ευρώ, καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών που προκάλεσαν οι εκλογές.

«Χαράτσι» στους λογαριασμούς

Τα μηδενικά επιτόκια στην Αγγλία, ακόμη και για υψηλά ποσά, η απομάκρυνση του κινδύνου επιστροφής στη δραχμή και οι προσφορές των εγχώριων τραπεζών στους λογαριασμούς προθεσμίας, αποτέλεσαν ισχυρά κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Ωστόσο, τους καταθέτες περίμενε μία μικρή έκπληξη όταν ζήτησαν από τις ξένες τράπεζες να μεταφέρουν πίσω στη χώρα μας τα χρήματά τους.

Συγκεκριμένα, ενημερώθηκαν ότι προκειμένου να παραμένει ο καταθετικός λογαριασμός στην Αγγλία ανοιχτός δια …παν ενδεχόμενο, θα έπρεπε είτε να παραμείνει εκτός Ελλάδος ένα σημαντικό ποσό, πχ. 100.000 δολάρια ή ο καταθέτης να πληρώνει μία προμήθεια της τάξης των 100 ευρώ κάθε μήνα, ως έξοδα διατήρησης του προϊόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι καταθέτες δε δέχθηκαν τους παραπάνω όρους και ζήτησαν από την τράπεζα να προχωρήσει στο κλείσιμο του λογαριασμού τους.