A- A+
Σημαντική πτώση στα επιτόκια των προθεσμιακών τον Ιανουάριο – Πού υπάρχουν ευκαιρίες
Αξιοσημείωτη πτώση κατέγραψαν τα μέσα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις τον Ιανουάριο, καθώς οι τράπεζες προχώρησαν σε περικοπές των αποδόσεων και σε κατάργηση προνομιακών προϊόντων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ιανουάριο το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων προθεσμίας διάρκειας έως και 1 έτους, διαμορφώθηκε στο 4,61% από 4,73% ένα μήνα νωρίτερα.

Από την άλλη πλευρά, στις καταθέσεις μεγαλύτερης διάρκειας που συνάφθηκαν, τα επιτόκια ήταν σαφώς χαμηλότερα, αν και παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα σε μηνιαία βάση, διαμορφούμενα κατά μέσο όρο στο 4,50% τον πρώτο μήνα του 2013.

Στις καταθέσεις άνω των 2 ετών, οι αποδόσεις υποχωρούν ακόμη περισσότερο, διαμορφούμενες τον Ιανουάριο σε 3,06% κατά μέσο όρο στις νέες προθεσμιακές.

Έρχεται νέα πτώση

Οι παραπάνω τάσεις θα ενισχύονται όσο περνούν οι μήνες, καθώς θα ολοκληρώνεται η ανακεφαλαιοποίηση και θα υλοποιούνται οι συγχωνεύσεις, που θα οδηγήσουν στη μείωση του ανταγωνισμού.

Τα τρέχοντα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων δεν είναι βιώσιμα για τον κλάδο και ως εκ τούτου θα «προσγειωθούν» σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πάντως ακόμη υπάρχουν ευκαιρίες, καθώς διατίθενται στην αγορά προϊόντα που προσφέρουν αποδόσεις που φτάνουν ακόμη και το 5,75%.

Ως εκ τούτου, οι καταθέτες έχουν ακόμη τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» ένα ικανοποιητικό επιτόκιο για διάστημα που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα δύο χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό θα απολαμβάνουν έως και το 2015 ένα σίγουρο υψηλό εισόδημα, την ίδια στιγμή που οι νέοι καταθέτες θα «αγωνίζονται» για να πετύχουν μία απόδοση της τάξης του 3%.

Μπορείτε να βρείτε την καλύτερη απόδοση για τα χρήματά σας με το εργαλείο σύγκρισης επιτοκίων του Moneyonline.gr.