A- A+
Φορολόγηση των μεγάλων καταθέσεων προτείνει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ
Και τις καταθέσεις των φορολογούμενων με μεγάλη περιουσία θα αγγίξει ο φόρος πλούτου που περιλαμβάνεται στο αναλυτικό πρόγραμμα για τη φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, το πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη θέσπιση ενός φόρου μεγάλης περιουσίας βάσει της συνολικής αξίας του πλούτου κάθε φορολογούμενου.

Αυτό στην πράξη, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα, σημαίνει ότι θα αθροίζεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου όπως η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κλπ., που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Αφορολόγητο στις 300.000 ευρώ

Θα θεσπιστεί ένα υψηλό αφορολόγητο όριο (π.χ. 300.000 ευρώ) και στην υπερβάλλουσα αξία θα επιβάλλεται φόρος με προοδευτικά αυξανόμενους συντελεστές.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από ένα όριο θα πληρώνουν φόρο για αυτές, πέρα του φόρου που επιβάλλεται στο εισόδημα από τις καταθέσεις δηλαδή στους τόκους.

Όχημα για την επιβολή του φόρου μεγάλης περιουσίας θα είναι το περιουσιολόγιο που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πρόγραμμα σημειώνεται επί λέξει ότι «με το Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, (βάσει του περιουσιολογίου), θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κλπ., που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί)».