A- A+
Μικρή πτώση των καταθέσεων τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Υποχώρηση της τάξης των 483 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Ιανουάριο, σπάζοντας ένα τετράμηνο ανοδικό σερί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τέλος του πρώτου μήνα του 2013 το υπόλοιπο των καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 160,97 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 0,30% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα.

Μετά από τέσσερις μήνες ανόδου των μεγεθών, καταγράφηκε μία κόπωση. Η άνοδος κατά 14 δισ. ευρώ περίπου από τα χαμηλά του περασμένου Ιουνίου, ανεκόπη.

Τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι από εδώ και στο εξής η ενίσχυση των μεγεθών θα είναι περιορισμένη, εκτιμώντας ότι όσα κεφάλαια ήταν να επιστρέψουν στην Ελλάδα έχουν ήδη μπει στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Στην τελευταία του έκθεση το ΔΝΤ προέβλεπε ότι κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα καταγραφεί μία μικρή μείωση των καταθέσεων στα 157,5 δισ. ευρώ από 160,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, σε ανοδική τροχιά θα επανέλθουν τα μεγέθη από το 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου εκτιμάται ότι θα καταγραφεί μία άνοδος της τάξης των 8 δισ. ευρώ στα 165,3 δισ. ευρώ.

Το 2015 η άνοδος θα φτάσει τα 14 δισ. ευρώ στα 179,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 εκτιμάται αύξησή τους κατά 16 δισ. ευρώ στα 195,8 δισ. ευρώ.

Πτώση και στην Κύπρο

Πτωτικά κινήθηκαν το Ιανουάριο τα μεγέθη και στις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες πιέζονται τις τελευταίες εβδομάδες από τα σενάρια που «παίζουν» περί κουρέματος των αποταμιεύσεων ως μέρος του σχεδίου διάσωσης της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι καταθέσεις στις τράπεζες της Μεγαλονήσου μειώθηκαν κατά 2,1% .

Ένα σημαντικό μέρος αυτής της πτώσης αποδίδεται στην επιστροφή καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα στο ελληνικό, μετά την απομάκρυνση του ενδεχομένου άτακτης χρεοκοπίας της χώρας μας και αύξησης του αντίστοιχου κινδύνου στην Κύπρο.

Κούρεμα (;) πάνω από τις 100.000 ευρώ

Μάλιστα, μιλώντας την Τετάρτη σε συνέδριο το μέλος της Ευρωτράπεζας Benoit Coeure δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χαθούν καταθέσεις στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η μείωση του κυπριακού χρέους σε διατηρήσιμα επίπεδα και η δίκαιη μοιρασιά του κόστους της διάσωσης.

Όπως εξήγησε «όλες οι λύσεις θα πρέπει να εξεταστούν. Δεν θα περιλάμβανα στις επιλογές ένα γενικό κούρεμα των καταθετών ως μέρος της λύσης, λόγω του ρίσκου μιας τέτοιας κίνησης ως προς την οικονομική σταθερότητα στην Κύπρο».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει εάν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «κουρέματος» για τους καταθέτες πάνω από το πανευρωπαϊκό εγγυημένο όριο των 100.000 ευρώ, σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει μια δίκαιη μοιρασιά του βάρους του προγράμματος, επειδή θέλουμε να υπάρξει βιώσιμο χρέος. Αλλά όχι κούρεμα σε όλους τους καταθέτες».